VIRTUÁLNÍ ZÁVODY. Asi ani sám nečekal, že by se něčeho takového na konci...

VIRTUÁLNÍ ZÁVODY. Asi ani sám nečekal, že by se něčeho takového na konci kariéry dočkal. Ale covidový rok 2020 i z Romana Kreuzigera udělal virtuálního závodníka. Na trenažéru díky aplikaci Rouvy si vyzkoušel etapu Kolem Švýcarska. | foto: Ski a Bike Centrum Radotin

Zradila ho technika, ale před cílem Kreuziger předstihl Rogliče i Yatese

  • 21
Bojoval, rval se, prudce oddechoval. Jeho tělo smáčel pot a on ze sebe v posledních kilometrech třetí etapy závodu Kolem Švýcarska ždímal zbytky sil, které v sobě ještě měl. Cílem na vrcholu Nufenen Passu, nejvýše položeném průsmyku ve Švýcarsku, však Roman Kreuziger projel na…

... 36. místě. Zradila jej totiž technika.

Ne, nepíchl galusku a nemusel měnit kolo. Nepraskl mu ani řetěz. To aplikace Rouvy, přes kterou se virtuální závod jede, se na začátku etapy zasekla a český cyklista tak vyrazil přibližně s tříminutovou ztrátou.

Tour de France z obýváku. Český vynález zažívá díky koronaviru boom

„To vám nepřidá, když od začátku zaostáváte o tři minuty a celý balík vám ujede,“ komentoval to trenér Aleš Kroužecký, který Kreuzigera během etapy povzbuzoval.

A byla to opravdu velmi zvláštní podívaná. Na 33kilometrové trati vedlo prvních 20 kilometrů víceméně po rovině, než přišel Nufenen Pass. Více než 10kilometrové stoupání, při němž cyklisté vyšplhali o více než kilometr vzhůru.

Od začátku etapy se v čele držel francouzský šampion v časovce Pierre Latour, jenže jen do chvíle, než jej virtuální jury diskvalifikovala kvůli technickým nesrovnalostem – jeho síla byla očima aplikace nadlidská.

Po něm první místo převzal Nicolas Roche a odolal všem náporům Michala Kwiatkowského, Ilnura Zakarina i dalších hvězd.

Kreuziger se naopak kvůli počátečním trablům musel prodírat z53. místa vzhůru. S každým kilometrem polykal další a další soupeře. Jednou to byl Dan Martin, pak Tobias Ludvigsson a těsně před cílem dokonce i šampion Vuelty Primož Roglič se skvělým vrchařem Adamem Yatesem.

„Před startem jsem byl normálně nervózní. Měl jsem na telefonu sportovního ředitele i druhého trenéra, kteří mi radili. I přes ty problémy to byla skvělá zkušenost,“ líčil český cyklista.

Cyklista v karanténě. Kreuziger: Snad současné dění lidi i zklidní

V cíli na prvního Roche ani na 36. Kreuzigera nečekali nadšení fanoušci ani nikdo z týmu. Natož pak hostesky, které by vítěze provedly zákulisím až k pódiu.

Kreuziger etapu absolvoval v radotínském bike centru, daleko od pobíhajících příznivců. Nemusel řešit pozici v pelotonu, nepral se s větrem, deštěm ani sněhem. Jen kdyby ho ta technika nezradila.

„Pokud se doladí menší chyby, do budoucna to asi zůstane součástí profipelotonu. Je dobré si na to zvyknout,“ řekl.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa