Remco Evenepoel z Quick-Stepu se raduje z vítězství 14. etapy španělské Vuelty.

Remco Evenepoel z Quick-Stepu se raduje z vítězství 14. etapy španělské Vuelty. | foto: Sprint Cycling Agency

Evenepoel může vyhrát Tour, tvrdí její ředitel. Dojde na souboj Velké čtyřky?

  • 4
Rok 2023 pro něj nebyl na závodech Grand Tour právě šťastný. V nadcházející sezoně má megatalent světové cyklistiky Remco Evenepoel podstoupit premiéru na Tour de France. A Christian Prudhomme, ředitel závodu, už věští: „Evenepoel může vyhrát. Jsem si jistý, že zanechá velkou stopu na našem závodě i v boji o celkové prvenství.“

Prudhomme tato slova pronesl v Lille při prezentaci úvodních etap ročníku 2025, které se uskuteční v severní Francii.

Příští rok naopak vyrazí peloton Tour na svoji pouť z italské Florencie. Už nyní jednotlivé stáje naznačují jména svých lídrů pro podniky Grand Tour. Cyklistický svět se těší, že při Tour konečně dojde na první vzájemný souboj kompletní „Velké čtyřky“ na třítýdenním závodě:

Jonas Vingegaard (Jumbo), obhájce titulů z let 2022 a 2023.

Tadej Pogačar (UAE Emirates), šampion ročníků 2020 a 2021.

Primož Roglič (Bora), trojnásobný vítěz Vuelty, loňský vítěz Gira.

Remco Evenepoel (Quick - Step), šampion Vuelty 2022.

LETOS V PAŘÍŽI. Vítěz Tour Jonas Vingegaard (vpravo) a jeho největší sok Tadej Pogačar.

Na Tour se podle současných indicií mají objevit také další tři z bývalých vítězů třítýdenních závodů - Geraint Thomas (vítěz Tour 2018) v dresu Ineosu, Tao Geoghegan Hart (Giro 2020) startující nově v dresu Treku a Sepp Kuss (Vuelta 2022) v sestavě Jumba, ten však v roli Vingegaardova superdomestika.

Simona Yatese (Vuelta 2018), lídra stáje Jayco Alula, to víc než na Tour táhne na Giro, jako by mu stále nedávala spát vzpomínka na ročník 2018, kde jej z růžového trikotu dva dny před koncem závodu vysvlékl sáhodlouhý útok Chrise Frooma v průsmyku Finestre.

Na Giro se má chystat také Nairo Quintana, šampion růžového závodu v roce 2014 a Vuelty v sezoně 2016, který se vrací do stáje Movistar.

Nejistý je zatím program Richarda Carapaze (Giro 2019) v roli lídra stáje Education First a Egana Bernala (Tour 2019), který v Ineosu po sérii zdravotních potíží marně hledá někdejší formu.

Totéž se dá říci o Chrisi Froomovi z Israel Premier Tech, dalším z dosud stále závodících vítězů Grand Tour. Je otázkou, jestli čtyřnásobného vítěze Tour jeho zdravotní stav vůbec na některý z třítýdenních podniků pustí.

V souvislosti s Evenepoelovým debutem na nejslavnějším z těchto závodů nyní Prudhomme podotkl: „Je zřejmé, že Vingegaard a Pogačar budou největšími favority. Ale Evenepoel má v sobě speciální X-faktor, moment překvapení, kterým dokáže vše převrátit vzhůru nohama.“

Třiadvacetiletý Belgičan šokoval triumfem na předloňské Vueltě, letos však za svým očekáváním na podnicích Grand Tour značně zaostal. Z Gira musel coby největší favorit odstoupit po devíti dnech kvůli covidu. A na Vueltě prožil kolaps v horské 13. etapě na Tourmalet, kdy ztratil na největší soupeře 27 minut.

GIRO. Remco Evenepoel po deváté etapě oblékal růžový dres, pak jej vyhnal covid.

Zklamání si poté vynahradil dvěma vyhranými horskými etapami a trikotem vítěze vrchařské soutěže. „Vuelta mi ukázala, že jsem nezlomitelný. A zároveň byla pro mě i velkou školou před premiérou na Tour,“ říká.

Zlatými hřeby jeho uplynulé sezony se staly triumf na klasikářském monumentu Lutych - Bastogne - Lutych a zisk světového zlata v časovce. „Deset bodů z deseti bych si za sezonu nedal, spíš tak 8,5 nebo 9,“ bilancoval.

„Ohromilo mě, jak se Evenepoel na Vueltě dokázal po černém dni v horách znovu odrazit k vítězstvím,“ vyzdvihl Prudhomme. „Myslel jsem, že vzdá, ale viděli jsme pravý opak.“

Ve svém podpůrném týmu měl jezdec stáje Soudal – Quick Step letos dva Čechy - Jana Hirta na Giru a Vueltě a Josefa Černého na Giru. Není vyloučeno, že jej některý z nich doprovodí i na Tour.

O další českou stopu na závodech Grand Tour by se v příští sezoně mohli postarat mladíci Mathias Vacek v Treku a Pavel Bittner v DSM, v jejich případě je však reálnější spíše start na Vueltě než na Tour.

ČEKÁ NADEBUT NA GRAND TOUR. Mathias Vacek v časovce na mistrovství světa.

Prudhomme při prezentaci úvodních etap Tour 2025 v Lille čelil rovněž výtkám belgických médií, proč se závod v přespříštím roce vyhne Belgii, i když odstartuje tak blízko belgických hranic.

„Je to volba pro Francii a ne proti Belgii,“ odvětil Prudhomme s úsměvem. „Nikdy nejsme proti Belgii. Koneckonců, jak bychom mohli milovat kolo a nemilovat Belgii? Ale po konzultaci s různými úřady jsme se rozhodli absolvovat úvodní etapy pouze v severní Francii a celý závod stoprocentně na francouzském území.“

Učinili tak poté, co tři ročníky v letech 2022 až 2024 začaly, či začnou v zahraničí, postupně v Dánsku, Španělsku a Itálii.

A co se týče Belgie, Prudhomme s úsměvem dodal: „Tour 2024, kde bude Evenepoel debutovat, skončí v NIce časovkou. A pak že nemáme rádi Belgičany.“

Otázkou je, zda Evenepoel v této své výsostné disciplíně ještě bude mít po předchozí horské náloži šanci zaútočit na titul, nebo na stupně vítězů.