Raboň si sáhl na růžový trikot

  • 7
Milán, Praha - Čtvrtý od konce, přesto hrdina. František Raboň, 22letý mladíček v dresu T-Mobile, prošel krušným křtem velké profesionální cyklistiky. "Tím, že všechno vydržel, stoupla ohromně jeho prestiž. Teď ho berou jako závoďáka," tvrdí jeho domácí trenér Ota Fiala. Raboň dostal "povolávací rozkaz" do Gira pár dní před startem.

Málem si nestačil zabalit. "Odjeď deset dní v rovinách, to stačí," žádal od něj týmový šéf Mario Kummer, protože věděl, že má v nohou náročný program.

Jenže Raboň přispěl skvělým výkonem ke druhému místu v týmové časovce, kdy T-Mobile zaostal jedinou vteřinu za Bassovým CSC.

Uznávaný časovkář Sergej Gončar díky tomu získal na den růžový trikot. Jen s obdivempokyvoval hlavou: "Super práce, maladěc." Raboň bydlel s 35letým Ukrajincem na pokoji, a tak si slavný dres užil. Vždyť i na trati byl dvě minuty "virtuálně" jeho držitelem.

Pak tahal peloton v rovinatějších pasážích, pomáhal Ullrichovi a snažil se rozjíždět závěry Pollackovi. "Klidně to zabal," říkal mu Kummer.

Ullrichův manažer Rudy Pevenage ho naopak povzbuzoval: "Je to vynikající, vydrž, hochu." V Dolomitech už jen spořil síly na další dny. Držel se vytrvale.

Jen před páteční, královskou etapou poslal s obavami trenérovi esemesku: "Asi to bude tvrdé." Nevzdal ani tady, na rozdíl od Ullricha. Odměnou mu byly jedinečné zážitky.

"Ti lidé okolo trati, to je něco neuvěřitelného. Teď ještě vyhrát etapu a můžu klidně skončit," vzkazoval z Itálie. Náročnou třítýdenní túru prožil poprvé v životě. Ač vyčerpán, přesto ještě před půlnocí ochotně odpovídal na SMS zprávy.

"Mám zážitky. Ještě vyhrát etapu a můžu skončit." František Raboň 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa