ČESKÁ NADĚJE. Václav Kolář z Blanska může na náročných sekcích v Tanvaldské kotlině oslavit v neděli titul mistra světa v biketrialu.

ČESKÁ NADĚJE. Václav Kolář z Blanska může na náročných sekcích v Tanvaldské kotlině oslavit v neděli titul mistra světa v biketrialu. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Premiéra pro Tanvald. Předvede se zde světová elita akrobatů na kolech

  • 0
Velká premiéra se uskuteční o tomto víkendu v Tanvaldské kotlině. Místní autokemp a motocyklový areál poskytnou zázemí finálovému podniku třídílného seriálu Mistrovství světa v biketrialu. V tomto prostoru a jeho blízkém okolí najdou diváci všechny sekce.

Sobota a neděle tak slibují atraktivní podívanou na nejlepší jezdce na biketrialových kolech v extrémním terénu, vstup je po celý víkend zdarma.

„U nás v Tanvaldu jsme už pořádali sedm Dressler kempů, které ale nejsou závodní, i když se na nich prezentují nejlepší biketrialisté světa. Pořád je to jenom exhibice, která se nikam nezapočítává. Tento víkend bude pro nás první ostrý závodní,“ uvedl Michal Tůma, manažer Trialsportu Tanvald.

Samotný finálový závod MS v biketrialu pořádá Trial Říčany Klub. „My máme sportovní autoritu na motorky. A díky tomu, že biketrial má s motocyklovým trialem hodně společného a máme tady dobré zázemí s přírodními překážkami, tak nás říčanský klub oslovil a domluvili jsme se, že to zkusíme,“ popsal Tůma.

Atraktivní přírodní sekce budou v Tanvaldu téměř totožné s nedávným evropským šampionátem v motocyklovém trialu. „Je tam jen jeden rozdíl, že pro kola se připravuje i několik umělých překážek,“ vysvětlil Michal Tůma.

V sobotu od 10.00 se na start postaví jezdci ve věku 7-15 let a dívky. Neděle bude od 9.00 patřit kategoriím Junior, Senior a Elite.

Hlavním hrdinou tanvaldského víkendu by měl být Václav Kolář z Blanska, který bude bojovat o titul mistra světa v nejprestižnější skupině Elite, v níž Česko čeká na světového šampiona dlouhých 19 let. Ve Španělsku a Katalánsku, kde se konaly první dva závody seriálu MS 2014, Kolář dvakrát vyhrál a v Tanvaldu může titul mistra potvrdit.

V kategorii nejmladších jezdců Poussin (7-9 let) se na medailových pozicích drží olomoucký Vepřek, druhý a čtvrtý v prvních dvou závodech, v kategorii Junior (16-18 let) byl dvakrát druhý Šenk z Blanska a v Seniorech (nad 19 let) má po úvodním dvojzávodu velkou šanci na skvělý celkový výsledek i další biker z Blanska Kakáč, který vyrazí do finále se čtvrtým a druhým místem.

Celkem v Tanvaldské kotlině předvede své umění na krkolomných překážkách 120 nejlepších světových biketrialistů všech kategorií.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa