Pawel Szcepaniak si v Táboře jede pro titul mistra světa

Pawel Szcepaniak si v Táboře jede pro titul mistra světa

Polští cyklokrosaři dostali za doping na MS v Táboře osm a čtyři roky

  • 3
Osm a čtyři roky zákazu startů. Takový je trest pro polské bratry Pawla a Kacpera Szcepaniakovy, kteří na lednovém mistrovství světa cyklokrosařů v Táboře měli v kategorii do 23 let pozitivní nález na EPO. O rozhodnutí disciplinární komise Polského cyklistického svazu informovala polská média. V Táboře Pawel vyhrál zlato, Kacper stříbro.

Kvůli dopingu teď o medaile přišli.

Nejde o první dopingový prohřešek obou bratrů. Starší Pawel dostal roční zákaz startů kvůli pozitivnímu nálezu na testosteron už po mistrovství Polska ve Slubicích v roce 2006. Nyní mu proto hrozilo, že závodit nebude smět už nikdy.

Také jeho bratr Kacper už měl zkušenost s používáním nepovolené látky; kvůli nálezu na povzbuzující prostředek niketamid byl v roce 2007 diskvalifikován z mistrovství Polska v Kozienicích.

Polehčující okolností bylo to, že se bratři k použití EPO přiznali, disciplinární komise je proto potrestala nejnižším možným trestem. Mohou se odvolat.

Po dopingovém prostředku EPO sahají vytrvalostní sportovci. Jde o hormon, který způsobuje větší produkci červených krvinek, a tak napomáhá vyšší výkonnosti závodníka. Testy provedené na letošních olympijských hrách ve Vancouveru prokázaly, že ho užila polská běžkyně na lyžích Kornelia Marková. Šlo o jedinou dopující sportovkyni na olympiádě.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

Témata: Cyklokros, Vancouver