DOPOVAL? I v těle cyklisty Alberta Contadora našli zakázané látky

DOPOVAL? I v těle cyklisty Alberta Contadora našli zakázané látky | foto: Reuters

Po Contadorově aféře je pod palbou i španělská vláda: Ať doping hlídá přísně

  • 13
"Španělsko má velký problém, ale neuvědomuje si ho," říká šéf Mezinárodní cyklistické unie Pat McQuaid po aféře Alberta Contadora a jeho tří krajanů, které během jednoho týdne obvinili z užívání zakázaných látek. "Cyklistika je ve Španělsku hodně populární, proto by vláda měla zavést nová pravidla v boji proti dopingu."

Vedle Contadora měli pozitivní test na doping také Ezequiel Mosquera, druhý muž Vuelty, i jeho kolega David García ze stáje Xacobeo-Galicia, kontrolou neprošla ani trojnásobná mistryně světa a bronzová olympijská medailistka v závodech horských kol Margarita Fullanaová.

Contador se hájil tvrzením, že zakázaný clenbuterol se mu dostal do těla z jídla. Navíc údajně šlo o tak malé množství, že přítomnost v těle je schopno dokázat jen několik laboratoří na světě. Podle McQuaida však něco takového nejde v žádném případě brát jako polehčující okolnost.

Dále čtěte: Doping z jídla?

To Contador těžko dokáže, odmítá expert tuto verzi

"Pokud máme pocit, že některé vzorky by bylo nejlepší otestovat v konkrétní laboratoři, tak je tam pošleme," uvedl funkcionář. "Rozhodně tím nechci zpochybňovat obranu Alberta Contadora, ale prostě v boji s dopingem děláme, co můžeme."

Alberto Contador a jeho radost na stupních vítězů.

Jeho slova potvrdil i generální ředitel Světové antidopingové agentury David Howman. "Že mu našli minimální množství, neznamená, že nedopoval," prohlásil. Odmítl také i výzvu, aby WADA zmírnila pravidla v případech, kdy se doping v malém množství dostane do těla omylem, například ze špatného jídla.

"Co bychom tedy měli podle vás udělat," reagoval Howman. "Chytat podvodníky, nebo nastavit pravidla tak, aby někdo, kdo podvádí, jimi mohl proklouznout?" dodal.

Za vším může být krevní transfúze

tvrdí němečtí vědci o dopingu cyklisty Contadora

McQuaid také odmítá, že by se UCI pokoušela dopingovou kauzu hvězdného Contadora zatajit. Contador měl totiž pozitivní nález v červenci při druhém volném dni na Tour, UCI však výsledky testů zveřejnila až nyní.

"Je to prosté. Proces vyhodnocování výsledků testů ještě není hotový," prohlásil. "Nesnažíme se to ututlat. Nevím, jak dlouho to bude trvat, ale je to v zájmu sportu, aby se případ vyřešil co nejrychleji," dodal.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa