Greg van Avermaet (vpravo) vítězí ve 13. etapě Tour de France. A za ním dojíždí...

Greg van Avermaet (vpravo) vítězí ve 13. etapě Tour de France. A za ním dojíždí velký poražený - Peter Sagan. | foto: AP

Už počtrnácté byl na Tour druhý. Sagan se pak mračil a tloukl se bidonem

  • 122
Rodez (Od našeho zpravodaje) - Čekání Petera Sagana na etapový triumf na Tour pokračuje. Slovenský sprinter, vítěz letošního závodu Kolem Kalifornie, sice útočí na čtvrté zelené tričko nejlepšího sprintera¨Tour, ale dost možná by jej velice rád vyměnil za jeden jediný etapový triumf.

Kdy, když ne dnes? A kde, když ne tady? Tak přivolávali v pátek slovenští kolegové v Rodezu vítězství Petera Sagana.

Před dvěma lety, v tom samém okresu Aveyron a v nedalekém městě Albi zvítězil na cyklistické Tour de France zatím naposledy. Následovaly dva roky čekání, marných snah, zoufání si a dokonce i motivačních platových „výhrůžek“ ze strany Olega Tiňkova, majitele týmu.

Teď už to musí vyjít, ujišťovali se jeho příznivci. Tolik indicií přece bylo stejných jako tehdy.

Opět likvidační vedro na trati.

Opět zvlněná etapa.

Opět dojezd u skvostné katedrály. 

Opět uprchlíci před pelotonem, kteří byli sjeti až těsně před cílem. 

Opět na Sagana pracoval celý tým, jako předloni Cannondale. Tentokrát (poprvé v tomto ročníku) na něj v závěrečných desítkách kilometrů šlapala i Contadorova a Kreuzigerova stáj Tinkoff-Saxo. 

A zase z toho nebylo nic. 

Porazil jej navíc muž, který tu už vlastně ani neměl být. Greg van Avermaet z BMC, klasikář par excellence.

Původně měl Belgičan dohodu s týmem BMC, že už po týmové časovce smí odletět, protože jeho manželka očekává narození potomka. 

„Může rodit vážně každý den,“ dozvěděl se od něj i Zdeněk Štybar. V tom případě by van Avarmaet hned odletěl za ní. Ale zatím je tady. Takřka na počátku cílového kopce rozjel v Rodezu dlouhý spurt a... 

„Potom mi posledních 100 metrů připadalo nekonečných.“

Když přece jen skončily, tak s vítěznou Van Avarmaetovou tečkou. Štybar, tentokrát patnáctý, gratuloval. „Greg si to moc zasloužil. Dojíždí pořád v Top 10, ale vyhraje málokdo. Teď to prolomil.“ 

Sagan dojel počtvrté letos a počtrnácté za kariéru (!) na Tour druhý. 

17.července 2015 v 17:34, příspěvek archivován: 17.července 2015 v 20:59

Peter, the podium girls are going to start taking it personally.

„Petere, slečny z pódia si to začnou brát osobně,“ vyčinil mu na Twitteru žertem Daniel Friebe, uznávaný britský novinář, že zanedbává dívky, dekorující vítěze etapy. 

Sagan se po dojezdu mračil. Bidonem se tloukl do ruky. „Nebyla to smůla, ale moje chyba,“ vyčinil si. „Prohrál jsem si to sám. Čekal jsem se spurtem příliš dlouho. Jsem opravdu naštvaný, vytočený.“ 

Řízná hudba pochodové kapely, vyhrávající v Rodezu cyklistům, mu zněla spíš jako smuteční pochod. Navzdory zelenému tričku, které znovu uzmul.

Peter Sagan na trati Tour de France


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa