Ondřej Cink v cíli druhé etapy Tour de France.

Ondřej Cink v cíli druhé etapy Tour de France. | foto: Matěj Tomíček, MAFRA

Ze silnice zpátky do terénu. Cink se vrací k horským kolům

  • 53
Ve své premiérové sezoně si vyzkoušel i Tour de France, kolika cyklistům se to poštěstí. Ondřej Cink však nyní opět silnici opustí a vrátí se ke své původní disciplíně - cross country horských kol, kde získal třeba bronz na mistrovství světa.

O jeho návratu do terénu po jediné sezoně se spekulovalo a Cink nyní svůj záměr oficiálně potvrdil. Detaily zatím neprozradil, zveřejní je v úterý na tiskové konferenci, kterou nazval příhodně „comeback“.

„Ondrovi se na silnici hned dařilo a je škoda, že už po jediném roce odchází, ale rozhodl se tak. Jsem docela zvědavý, jak se mu po té sezoně na silnici bude dařit.“

Petr Vakoč (Quick-Step Floors)

Šestadvacetiletý Cink patřil mezi bikery světové špičky, loni byl na domácím mistrovství světa čtvrtý, v roce 2015 skončil dokonce třetí. V olympijských závodech cross country v Londýně 2012 i před rokem v Riu skončil shodně čtrnáctý.

I kvůli vidině účasti na Tour de France využil šanci jít na silnici. A dočkal se překvapivě brzy, i s přispěním smůly kolegů z týmu Bahrajn-Merida. Kvůli jejich zdravotním problémům se dostal do finální sestavy.

„Start na Tour je pro mě splněný sen. Je to vrchol asi pro každého cyklistu. I kvůli tomu jsem přecházel z biků na silnici, jen jsem upřímně řečeno nečekal, že ta příležitost přijde už takhle brzo,“ řekl tehdy Cink.

Během 104. ročníku nejslavnějšího závodu byl vidět, i když ho nakonec nedokončil a odstoupil kvůli problémům s kolenem zkraje 19. etapy z celkových jedenadvaceti. Při premiéře na Grand Tour mu chybělo do cíle asi 350 kilometrů. Po 18. etapě byl na 66. příčce celkového pořadí, v 17. etapě se blýskl 17. místem.

„Ondrovi se na silnici hned dařilo a je škoda, že už po jediném roce odchází, ale rozhodl se tak. Jsem docela zvědavý, jak se mu po té sezoně na silnici bude dařit,“ řekl novinářům silniční profesionál Petr Vakoč ze stáje Quick-Step Floors.

,