O cyklistické tituly pojede i pět hvězd

Brno - Pětice nejlepších českých cyklistů jezdících v barvách zahraničních profesionálních týmů – Jan Hruška, Tomáš Konečný, Roman Kreuziger, Pavel Padrnos a František Raboň – zasáhne v neděli v Brně do bojů o titul mistra České a Slovenské republiky v silničním závodě jednotlivců.

V závodě s hromadným startem pojede každý z profesionálů ve svém klubovém dresu, ale dá se očekávat, že budou spolupracovat jako družstvo. Raboň, Kreuziger a Hruška se navíc zúčastní i čtvrteční časovky jednotlivců v Domašově.

"Před nedělním startem se sejdeme a domluvíme se i na společné taktice. Ani sebelepší jednotlivec totiž nemá šanci uspět proti týmové taktice," vysvětlil včera bývalý jezdec Lubor Tesař.

Ten se od skončení kariéry snaží v tuzemských závodech o oživení startovního pole o profesionály, kteří jezdí v týmem dvou nejvyšších kategorií – elitní Pro Tour (Padrnos, Kreuziger, Raboň) či profesionálních kontinentálních týmů (Konečný a Hruška).

Program MČR

Časovky

- Úterý: dvojice juniorek (11) a žen
(11:15), družstva juniorů (11:45).
Start a cíl je ve Zbraslavi u Brna.

- Čtvrtek: jednotlivci – juniorky
(9:30), ženy (9:45), junioři (10:15),
muži U23 (11:30) a elite (13:30).
Start a cíl je v Domašově.

Hromadné závody

- Sobota: juniorky a ženy (11),
junioři (13).

- Neděle: muži elite a U23 (10:30).
Start a cíl je v Kohoutovicích.

I když je start nejlepších českých cyklistů lákadlem pro diváky, Tesař zatím neví, zda bude i v příštím roce usilovat o podobný projekt. "Odezva na moji snahu není adekvátní ze strany svazu a také domácí závodníci berou záměr zcela opačně. Čekají, že profesionál odtáhne všechny nástupy a ještě se ukáže ve sprintu," uvedl Tesař.
 
"Je totiž velmi těžké bojovat proti týmu s patnácti jezdci, který po úniku nějaké skupiny brzdí tempo. Proti takovému způsobu boje se v minulosti nedokázal prosadit ani Ján Svorada," přiznal Pavel Padrnos, který naposledy bojoval o titul domácího mistra před třemi lety právě v Brně na stejné trati.
 
Stejný názor má i Tomáš Konečný, jemuž se poslední dva šampionáty nevyvedly podle představ. "Chtěl bych se v domácím prostředí v Brně prosadit. Na náročné kopcovité trati není takřka žádný rovinatý úsek. Bez spolupráce proto nemáme šanci uspět," tvrdí Konečný.

Společné mistrovství České a Slovenské republiky pořádá Favorit Brno v rámci oslav 50. výročí svého založení. Předehru šampionátu obstarají už dnes ve Zbraslavi u Rosic souboje o tituly v časovce družstev juniorů na 40 kilometrů a dvojic žen a juniorek na 20 kilometrů.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa