Ženský závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě

Ženský závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě | foto: Michal Sváček, MAFRA

Nové Město v premiéře bikery uchvátilo. V roce 2014 může pořádat i MS

  • 9
Ze všech stran bylo slyšet: parádní trať, super organizace, premiéra Světového poháru bikerů v Novém Městě se moc povedla. "Nejlepší závod sezony," říkal i jeho vítěz Jaroslav Kulhavý. Pořadatelství poháru mají organizátoři slíbeno i na další rok a pak... Na Vysočině by se mohlo už brzy konat mistrovství světa.

"Zatím je všechno ve stadiu úvah. Ale ano, ty ambice tady jsou," prozradil Petr Vaněk, ředitel závodu. Ten zaslechl zajímavou debatu komisařů cyklistické unie UCI, kde padala slova jako světový šampionát, Nové Město, rok 2014.

Po závodě navíc jeho tým dostal SMS od Petera Van den Abeeleho, šéfa sekce horských kol UCI, ve které stálo: "Možná by bylo dobré zahájit diskusi o pořadatelství." A pořadatelé si na tohle sousto troufají. "Mistrovství světa by ve srovnání se Světovým pohárem nemělo výrazně navýšit nároky," věří Vaněk.

O víkendu se na Vysočině motalo 450 bikerů, stejný počet týmových pracovníků, k tomu asi 200 pořadatelů. Ti všichni měli kde bydlet, protože ubytovací kapacity v okruhu 20 kilometrů od Nového Města představují asi osm tisíc lůžek. "Rozpočet závodu byl osm milionů korun," říká jeho ředitel.

"Tady nejde o peníze, ale o to ukázat UCI kvalitní organizaci," soudí mistr světa José Antonio Hermida. "Po třech letech práce tu dostali Světový pohár, proč ne mistrovství světa za další tři?"

Podle plánů nejvyššího cyklistického orgánu by se právě od roku 2014 mělo rozdělit místo konání mistrovských soutěží jednotlivých disciplín: cross country a sprint, který bude od příští sezony samostatným odvětvím, na jednom místě, sjezdové disciplíny na jiném.

Pak by i Nové Město mělo šanci. "Protože tady bychom sjezd určitě udělat nedokázali," ví Ján Svorada, manažer závodu.

Zato trať pro olympijské cross country splňuje ty nejvyšší požadavky. "Rozhodně," souhlasí Simon Burney, technický delegát UCI, který má také svoji zásluhu na tom, že se pohárový závod na Vysočinu dostal.

"Technický, náročný, spravedlivý," říká o okruhu Gunn-Rita Dahleová, olympijská vítězka z Atén. "A hlavně dost široký, takže se dá předjíždět. A že tu chybí dlouhé kopce? Po třech čtyřech kolech jsou dlouhé všechny."

Plusové body do zprávy delegáta přinesla skvělá atmosféra, kterou zařídilo na dvacet tisíc diváků ženoucích světovou jedničku Kulhavého. Svoji práci odvedla i televize s množstvím kamer podél trati.

"Za rok jsme v Rakousku, další rok v Jižní Africe," vypočítává Burney pořadatele šampionátů. "Je klidně možné, že by šampionát mohl být za tři roky v Novém Městě."