VÍTĚZSTVÍ POD PĚTI KRUHY. Britský dráhová cyklista Chris Hoy byl součástí

VÍTĚZSTVÍ POD PĚTI KRUHY. Britský dráhová cyklista Chris Hoy byl součástí vítězného týmu ve sprintu na olympijských hrách. | foto: Reuters

Hoy řekl dost. Nejúspěšnější cyklista v historii OH ukončil kariéru

  • 1
Končím, na olympijských hrách v Londýně jsem se úplně vyšťavil, přiznal britský hrdina Chris Hoy. Nejúspěšnější cyklista v historii olympijských her, který při čtyřech účastech pod pěti kruhy získal šest zlatých a jednu stříbrnou medaili, uzavřel svou zářivou kariéru v sedmatřiceti letech.

"Tohle rozhodnutí se mi nedělalo lehce, ale myslím, že je to tak správné," řekl Hoy na tiskové konferenci v rodném Edinburghu.

Britská média v týdnu spekulovala o možnosti, že by jedenáctinásobný mistr světa mohl ohlásit konec kariéry až na rok 2014.

Příští rok se totiž konají Hry Britského společenství v Glasgowě a dráhoví cyklisté budou jezdit na velodromu, jenž nese Hoyovo jméno.

"Nic by mi neudělalo větší radost než startovat v Glasgowě, ale nechtěl jsem tam jet pouze kvůli číslům. Objektivně musím přiznat, že jsem se úplně vyšťavil (na olympijských hrách) v Londýně. Nyní přišel čas pro mladší," řekl slavný Skot.

Hoy zahájil úspěšnou olympijskou kariéru v roce 2000 v Sydney, odkud si přivezl stříbro z týmového sprintu.

V Aténách 2004 získal jedno zlato, o čtyři roky později v Pekingu tři a loni v domácím prostředí v Londýně triumfoval dvakrát. Se sedmi medailemi je tak spolu s dalším cyklistou Bradleym Wigginsem nejúspěšnějším britským olympionikem všech dob.

Chris Hoy: fenomén dráhové cyklistiky

Datum a místo narození: 23. března 1976, Edinburgh
Státní příslušnost: Velká Británie
Výška a váha: 185 cm, 93 kg
Ocenění: britský sportovec roku 2008
Rodina: ženatý, manželka Sarra
Největší úspěchy: šestinásobný olympijský vítěz, jedenáctinásobný mistr světa

- OH (6-0-1): 2000 (Sydney) - stříbro (olympijský sprint), 2004 (Atény) - zlato (1 km s pevným startem), 2008 (Peking) - 3x zlato (sprint, keirin a ol. sprint), 2012 (Londýn) - 2x zlato (keirin a ol. sprint)

- MS (11-8-6): 1999 (Berlín) a 2000 (Manchester) - stříbro, 2001 (Antverpy) - bronz (vše ol. sprint), 2002 (Ballerup) - 2x zlato (1 km a ol. sprint), 2003 (Stuttgart) - bronz (ol. sprint), 2004 (Melbourne) - zlato (1 km) a bronz (ol. sprint), 2005 (Los Angeles) - zlato (ol. sprint) a bronz (1 km), 2006 (Bordeaux) - zlato (1 km) a stříbro (ol. sprint), 2007 (Palma de Mallorca) - 2x zlato (1 km a keirin) a stříbro (ol. sprint), 2008 (Manchester) - 2x zlato (sprint a keirin) a stříbro (ol. sprint), 2010 (Ballerup) - zlato (keirin) a bronz (ol. sprint), 2011 (Apeldoorn) - 3x stříbro (sprint, keirin a ol. sprint), 2012 (Melbourne) - zlato (keirin) a bronz (sprint)

BRITSKÝ HRDINA. Chris Hoy získal v Peingu tři olympijská zlata. Kolik jich...

Hoy se původně se věnoval horským kolům, v žákovském věku patřil ke světové špičce v bikrosu, dobře zvládal i ragby a veslování. Pro dráhovou cyklistiku se definitivně rozhodl až jako osmnáctiletý v roce 1994, do reprezentačního týmu se dostal o dva roky později.

Na mezinárodní scéně na sebe poprvé výrazněji upozornil na MS 1999, kde se podílel na stříbru v olympijském sprintu, premiérovou individuální medaili získal na MS 2002 v Ballerupu díky triumfu v závodě na 1 km s pevným startem.

Po vyřazení své parádní disciplíny z olympijského programu přešel na sprint a keirin a i tady se brzy zařadil mezi absolutní světovou špičku. Držitel několika čestných doktorátů byl v roce 2005 za sportovní přínos jmenován členem Řádu britského impéria, o čtyři roky později byl povýšen do šlechtického stavu.

,