Jeannie Longová

Jeannie Longová | foto: Profimedia.cz

Nechci být fosílií, tvrdí Francouzka Longová, babička v sedle bicyklu

  • 2
Jestli dumáte nad tím, co znamená Longo, pak asi něco ve smyslu dlouhověkost. Jeannie Longová, cyklistická babička z Francie, zase vyškolila soupeřky o generaci mladší. V časovce národů v Les Herbières, tradičním finále evropské cyklistické sezony, ujela všem.

Roky u ní neplatí, říkají všichni. Je ve věku, kdy babičky už pletou svetry, luští křížovky a očekávají důchod. Ale francouzská veteránka dál tvrdě dře v pelotonu jako její o polovinu mladší souputnice.

"Pořád si cyklistiku užívám," tvrdí. Přitom v říjnu oslaví 52. narozeniny. "Kdykoliv se někde objevím, fanoušci jsou nadšení, že mě vidí stále závodit. Motivuje mě to!"

Věčné Longové patří desítky národních i mezinárodních titulů. V cyklistice i na lyžích. Zvítězila v celkem 115 etapových závodech. Když letos znovu vyhrála národní mistrovství v časovce, slyšela ze všech stran: Neuvěřitelné!

Francouzská legenda si uvědomuje, že jednou na kole skončí. Ale bude to proto, že ztratí motivaci, nikoliv proto, že bude zase o rok starší.

I proto nepřekvapí, že nevylučuje úvahy o dalším olympijské startu. Sedminásobné olympioničce už potáhne na 54. "Čím starší jsem, tím méně si dovoluju fantazírovat," tvrdí přesto.

Pro deník London Telegraph taky prohlásila: "Mám strach, že už budu moc stará, ale už je to jenom rok a pak začnou přípravy."

Olympijský křest zahájila rodačka z Grenoblu v roce 1984, od té doby získala pět titulů mistryně světa na silnici, čtyři v časovce a další čtyři na dráze. Teď je ve hře Londýn.

"Nevím, moc o tom nepřemýšlím. A nechci se stát fosílií," řekla čtyřnásobná medailistka, zlatá z hromadného závodu v Atlantě 1996.