Sam Ligtlee z Nizozemska.

Sam Ligtlee z Nizozemska. | foto: Reuters

Dráhaři Bábkovi na kilometru těsně uteklo finále, neuspěl ani Pietrula

  • 1
Český dráhař Tomáš Bábek zůstal na mistrovství světa v Berlíně těsně před branami finále závodu na kilometr s pevným startem a obsadil deváté místo. Světovým šampionem se stal Sam Ligtlee z Nizozemska. Nicolas Pietrula nedokončil bodovací závod a skončil poslední třiadvacátý, zlato získal Novozénďan Corbin Strong. Stíhací závod ovládl Ital Filippo Ganna, mezi ženami vyhrála Němka Emma Hinzeová sprint a Japonka Jumi Kadžiharaová omnium.

Dvaatřicetiletý Bábek po neúspěšném čtvrtečním vystoupení v keirinu, kdy po kvalifikaci nezvládl ani následné opravy, jel rozjížďku ve dvojci s Kazachem Andrejem Čugajem. Při všech čtyřech okruzích byl rychlejší než soupeř, do finálové osmičky se ale obhájce loňského šestého místa s výsledným časem 1:00,450 těsně nedostal. Novozélanďan Nicholas Kergozou, jenž postoupil jako poslední osmý, byl rychlejší o 139 tisícin sekundy.

Kergozou si nakonec ve finále o jedno místo polepšil. Triumf ale slavil dvaadvacetiletý Ligtlee, který při průměrné rychlosti 60,509 kilometru v hodině zajel čas 59,495. Pod minutu se dostal i obhájce zlata a dnes stříbrný Francouz Quentin Lafargue (59,749), třetí nejrychlejší byl jeho krajan a obhájce bronzu Michael D’Almeida (1:00,103).

Pietrula čtyřicetikilometrový závod dobře rozjel a hned při druhém bodovaném sprintu si připsal dva body, ale pak se čtyřiadvacetiletý vytrvalec pořadím postupně propadal. Nakonec při ztrátě dvou okruhů závod nedojel a byl poslední.

Naopak jako jediný v celém závodě si 40 bodů za dvě kola, která najel na ostatní, vysloužil teprve devatenáctiletý Strong. Jednou se to podařilo dalším pěti jezdcům. Strong dostál svému příjmení a byl nejsilnější ze všech, když nastřádal celkem 58 bodů.

Strong tak mohl na oválu berlínského velodromu slavit již druhou medaili. Jako člen novozélandské sestavy pomohl ve čtvrtek ke stříbru v týmové stíhačce. Druhý byl zkušený Španěl Sebastián Mora se 40 body a obhájil tak loňské stříbro z polského Pruszkówa. Nizozemec Roy Eefting byl díky 36 bodům třetí.

Zlatý hattrick završil po skvělém výkonu ve stíhacím závodě Ganna. Ve třiadvaceti letech ovládl tuto disciplínu na MS již počtvrté. Vedle předchozích dvou šampionátů se mu to podařilo i v Londýně v roce 2016, jen rok nato se musel spokojit se stříbrem. Bronz měl v Berlíně už ze čtvrteční týmové stíhačky. Američan Ashton Lambie za ním ve finále zaostal o více než čtyři sekundy.

Domácí diváky nadchla ve sprintu Emma Hinzeová. Dvaadvacetiletá Němka získala už ve středu zlato v týmu spolu s Pauline Graboschovou, dnes si vychutnala i individuální prvenství. Rusku Anastasii Vojnovovou porazila ve finále už ve dvou jízdách. Bronz si vyjela Lee Wai Sze z Hong Kongu.

Kadžiharaová do omnia skvěle vstoupila úvodní výhrou ve scratchi. Naproti tomu jedna z favoritek Laura Kennyová měla nepříjemný pád. Britka sice nastoupila do dalších disciplín, ale medailovým bojům už byla příliš vzdálena. Po třech disciplínách Kadžiharaová suverénně vedla o 20 bodů a zlato uhájil i v závěrečném bodovacím závodě. Stříbro obhájila Italka Letizia Paternosterová, třetí byla Polka Daria Pikuliková.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Berlíně

Muži:
Stíhací závod - finále: Ganna (It.) 4:03,875 - Lambie (USA) 4:08,048, o 3. místo: Ermenault (Fr.) 4:09,921 - Milan (It.) 4:13,167.
Bodovací závod: 1. Strong (N. Zél.) 58 b., 2. Mora (Šp.) 40, 3. Eefting (Niz.) 36, ...23. Pietrula 2.
1 km s pevným startem: 1. Ligtlee (Niz.) 59,495, 2. Lafargue 59,749, 3. D'Almeida (oba Fr.) 1:00,103, ...v kvalifikaci 9. Bábek (ČR).

Ženy:
Sprint - finále: Hinzeová (Něm.) - Vojnovová (Rus.) 2:0, o 3. místo: Lee Wai Sze (Hong Kong) - Mitchellová (Kan.) 2:0.
Omnium: 1. Kadžiharaová (Jap.) 121 b., 2. Paternosterová (It.) 109, 3. Pikuliková (Pol.) 100.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa