Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | foto: Petr Janeček, MAFRA

Sáblíková cyklistický titul neobhájila, českou šampionkou je Šulcová

  • 39
Martina Sáblíková nedokázala ve slovenském Púchově obhájit ani jeden ze svých českých cyklistických titulů. Po druhém místě z časovky si rychlobruslařská hvězda dojela pro třetí příčku v silničním závodě s hromadným startem. Mistryní republiky se stala Pavlína Šulcová.

Sáblíková dojela v závěrečném spurtu vedoucího tria v závodu na 99 kilometrů třetí, když nestačia ještě na Martinu Růžičkovou. "Abych řekl pravdu, moc jsem od toho neočekával," řekl ČTK trenér Sáblíkové Petr Novák. "Každý chceme vyhrát, ale Martina prokázala dvěma umístěními na pódiu, že do té špičky jednoznačně patří. Bylo na ní i vidět, že je z dnešního výsledku spokojená."

V minulých letech se povedlo Sáblíkové soupeřkám výrazně ujet: předloni vyhrála o téměř čtyři minuty a v loňském roce o dvě. I teď bylo jejím hlavním úkolem roztrhat startovní pole. "Pokud možno tak, aby vpředu jely maximálně tři, což se i povedlo," popisoval Novák.

V závěru ale na specialistky nestačila. "Tušil jsem, že jakmile se dostanou do spurtu, tak na ten nemáme. Martina to čestně zkusila a spurt s nimi jela. I když to těsně nevyšlo, na to všechno, jak to u nás letos s kolem probíhalo, můžeme být spokojení, že to takhle dopadlo," podotkl Novák, jehož svěřenkyně se věnovala cyklistické přípravě méně než v minulosti.

Vítezná Šulcová si na společném mistrovství ČR a Slovenska vyjela již druhou medaili. V časovce získala svěřenkyně bývalého elitního spurtéra Jána Svorady ze stáje Merida Biking Team bronz.

Mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice v Púchově

Závod s hromadným startem

Ženy (99 km): 1. Šulcová (Merida Biking Team) 2:42:46, 2. M. Růžičková (Michela Fanini Record Rox), 3. Sáblíková (Nowis Team) obě stejný čas, 4.
Trefná (Alltraining.cz), 5. Machačová (Dukla Praha), 6. Kyptová (Alltraining.cz).

Junioři (117,2 km): 1. Kukrle (TJ Uničov) 2:52:26, 2. Matějů (ČEZ cyklo
team Tábor), 3. Kubík (Plamen Chodov) oba -1:37.

Juniorky (80,8 km): 1. Hlubinková (Moravec Merida czech mtb team) 2:13:45, 2. Mondlová (Ski club Šumava) -3:25, 3. K. Růžičková (Dukla Praha) -5:25.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa