Mistrem republiky je Mareš

  • 1
Brno - Martin Mareš vyhrál na domácím šampionátu cyklistů v Brně závod do 23 let s hromadným startem. Napodobil tak triumf týmového kolegy Františka Raboně z časovky a získal druhý titul pro stáj PSK Whirlpool. Ve společném šampionátu českých a slovenských jezdců se ze slovenského titulu radoval Marián Hecl z CK Podbrezová.

Cílem 173,6 kilometru dlouhé trati projel s takřka dvouminutovým náskokem před dvojicí specialistů na cyklokros Františkem Kloučkem a Zdeňkem Štybarem.

Na náročné trati bývalého okruhu pro motocyklovou Velkou cenu Československa čekalo na jezdce čtrnáct okruhů, z nichž každý měřil 12,4 kilometru. Přibližně na padesátém kilometru ujelo dvanáct závodníků, ale pět z nich postupně odpadlo.

Rozhodující moment však přišel dvě kola před cílem, když z pelotonu vyrazil kupředu Mareš, doslova prolétl kolem uprchlíků a na jeho tempo nikdo nezareagoval. Zcela suverénně si dojel pro zlatou medaili s náskokem 1:41 minuty.

Za ním měl ve spurtu do táhlého kopce nejvíce sil ve skupince pronásledovatelů Klouček před Štybarem. Čtvrtý projel cílem další cyklokrosař Pavel Šel a ještě šestý byl klasifikován další krosař, mistr Evropy z loňského roku, Martin Zlámalík z Budvaru Tábor.

"Závodilo se, ale mohlo se jet i více. Vše se ale odvíjelo od taktiky. Vítězná stáj splnila roli favorita šampionátu," zhodnotil závod koordinátor české reprezentace Jozef Regec.

"Mareš  již delší dobu prokazuje vynikající výkonnost a i dnes dokázal, že je výborným cyklistou," pochválil suverénního vítěze.

Výsledky (173,6 km):
Mistrovství ČR: 1. Mareš (PSK Whirlpool) 4:53:27, 2. Fr. Klouček (Author), 3. Štybar (Mercedes Benz Italia) oba -1:41, 4. Šel (PSK Whirlpool) -1:46, 5. Hebík (Sparta Praha) -1:54, 6. Zlámalík (Budvar Tábor) -1:55.
Mistrovství SR: 1. Hecl (Podbrezová) 4:55:26, 2. Lalinský -8, 3. Mitošinka (oba Inter Bratilava) -20.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa