Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Miliardář Bakala míří do cyklistiky. Stal se spolumajitelem Štybarova týmu

  • 91
Vím to, ale zatím se nemůžu vyjadřovat, kroutil se Zdeněk Štybar. Teď se ovšem informace o angažmá českého sponzora v týmu Quick Step, kam cyklokrosový mistr světa přestupuje, provalila. Belgickou profesionální stáj bude z pozice spolumajitele sponzorovat český miliardář Zdeněk Bakala, píše belgický deník Het Nieuwsblad.

Bakala, jehož majetek odborný časopis Forbes letos odhadl na 1,2 miliardy dolarů, prý zajistí dostatek prostředků, aby tým, kterému na konci příštího roku vyprší titulární sponzorství Quick Stepu, mohl fungovat až do konce sezony 2013.

"Tahle stáj se ukázala jako jedna z nejúspěšnějších, má fantastické závodníky, profesionální management i personál," citoval Bakalu oficiální týmový web. "Mám radost, že můžu být součástí tohoto úžasného týmu."

Tým Quick Step si zajistil činnost na minimálně dva roky, protože český miliardář a nizozemský byznysmen Bessel Kok (bývalý šéf Českého Telecomu) koupili většinový podíl v týmu, který vede manažer Patrick Lefevere.

"Na této dohodě jsme pracovali několik měsíců a jsem rád, že jsme v cíli," komentoval Lefevere. "Smlouva nám garantuje budoucnost i po sezoně 2011. Teď už se můžeme s klidem soustředit na příští rok a naše cíle - vítězství v prestižních závodech."

Angažmá českého uhlobarona má usnadnit přestup Štybara do nové disciplíny a nového týmu. Jeho vstup do financování ale překvapivě jméno stáje nezmění - Quick Step dál zůstane jediným názvem formace.

49letý Bakala, jak píše cyclingnews, vystudoval University of California Berkeley a Dartmouth School of Business. Může se pochlubit podíly v uhelné společnosti New World Resources, v ukrajinských železárnách Ferrexpo. Založil i společnost Patria Finance, jednu z největších investičních firem v České republice.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa