Martin Hunal vítězí v první etapě závodu Vysočina.

Martin Hunal vítězí v první etapě závodu Vysočina. | foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

Až poslední etapa závodu Vysočina mu vzala triumf. Hunal skončil druhý

  • 0
První etapu vyhrál a ve zbývajících třech obsadil místo na stupních vítězů. Navíc do závěrečné části závodu vyrazil ve žlutém trikotu lídra průběžného pořadí. Přesto nakonec Martinu Hunalovi, cyklistovi hradecké stáje Bauknecht Author, celkové prvenství na závodě Vysočina 2014, který o víkendu vyvrcholil v Bystřici nad Pernštejnem, nezískal.

V závěrečné etapě dlouhé 85 kilometrů ho totiž ze žlutého trika svlékl Francouz Alexis Guerin ze stáje Etixx. Do cíle totiž dojel zcela sám s náskokem 2,35 min. před skupinou pronásledovatelů, které přivedli hradečtí Martin Hunal a Jiří Polnický. Guerin, před poslední etapou se ztrátou 22 vteřin na vedoucího Hunala jedenáctý muž celkového pořadí, přesto lehce celkově vyhrál.

„Byl tentokrát jasně nejlepší a vyhrál naprosto zaslouženě,“ komentoval jeho výkon trenér hradecké stáje Bauknecht Author Otakar Fiala.

Guerin se od zbytku startovního pole odpoutal zhruba 50 kilometrů před cílem v náročných okruzích a vyjel si takový náskok, že vyhrál i celkově. Na Hunala tak zbylo druhé místo, naopak Polnický se ze čtvrté příčky vyhoupl na třetí. „Přestože jsme o žlutý trikot přišli až v poslední etapě, jsou pro nás výsledky na letošní Vysočině velmi dobré, kluci podali kvalitní výkony,“ poznamenal Fiala.

K úspěchu v celkovém pořadí si hradecká stáj může přidat i zisk fialového trikotu za vítězství v bodovací soutěži. O zelený pak přišel stejně jako o žlutý až v závěrečné etapě, v níž ho díky úniku překonal celkový vítěz závodu.

Stáj Etixx zásluhou Australana Spokese triumfovala i loni a přetrhla tak šňůru čtyř prvenství hradecké stáje v předcházejících ročnících.