STARÉ DOBRÉ ČASY. Bjarne Riis (uprostřed) dřív s majitelem stáje Tinkoff-Saxo Olegem Tiňkovem (vpravo) dobře vycházel, což se nyní zřejmě změnilo. Na tým v čele s Albertem Contadorem už nebude mít vliv.

STARÉ DOBRÉ ČASY. Bjarne Riis (uprostřed) dřív s majitelem stáje Tinkoff-Saxo Olegem Tiňkovem (vpravo) dobře vycházel, což se nyní zřejmě změnilo. Na tým v čele s Albertem Contadorem už nebude mít vliv. | foto: AP

Proč je Kreuzigerův tým bez manažera? Riis se zřejmě rozhádal s majitelem

  • 30
Český cyklista Roman Kreuziger si asi už brzy bude muset zvykat na nového nadřízeného. Ten současný, manažer stáje Tinkoff-Saxo Bjarne Riis, totiž na tým v úterý ztratil vliv. Možná dočasně, možná napořád - zatím je „suspendován“.

Oficiální vyjádření na webových stránkách stáje zní takto: „Bjarne Riis od neděle není aktivně zapojen do činnosti týmu. Nebyl však suspendován kvůli špatným výsledkům nebo finančním záležitostem.“

Zřejmě to nebude tak úplně pravda. Podle webu velonews.com se Riis nepohodl s Olegem Tiňkovem, majitelem stáje. A mělo jít v první řadě právě o výsledky. 

Ruský boss prý tlačil na to, aby byl tým pod Riisem ještě úspěšnější. Vadilo mu, že do platů jezdců investuje každý měsíc nemalé peníze a návratnost není taková, jak by si představoval. Tinkoff-Saxo má letos na kontě zatím jen dvě vítězství: Alberto Contador, hlavní hvězda týmu, uspěl v etapě na Ruta del Sol a Peter Sagan slavil etapový triumf na Tirreno-Adriatico.

Právě během tohoto závodu údajně spor mezi Riisem a Tiňkovem minulý týden vyvrcholil. Roztržka měla skončit tím, že se dánský manažer během víkendu sbalil a předčasně se vrátil domů do Lugana. Leccos pak o jeho budoucnosti naznačilo také to, že se v neděli neukázal ani na závodu Milán - San Remo.

Padesátiletý Riis, vítěz Tour de France z roku 1996, stáj dřív sám vlastnil. V zimě 2013 ji za šest milionů eur prodal právě Tiňkovovi, dohodli se však, že zůstane na další tři roky jako manažer. „Už se nemusím obávat, jestli seženu peníze na výplaty pro 65 lidí. Byl to velký tlak,“ oddechl si tehdy.

Teď se však zdá, že v týmu - minimálně na čas - skončil úplně. Média spekulovala i o vyhazovu, nakonec klub v úterý oznámil suspendaci. Jak dlouho bude Riis chybět a jestli se vůbec vrátí, to je zatím nezodpovězená otázka. Zajímá každopádně i jezdce v čele s Contadorem, kteří zřejmě netuší, co bude dál.

„Jediné, co zatím víme, je to, co se píše v prohlášení. Především teď musíme zjistit, proč k tomuhle rozhodnutí došlo,“ uvedl španělský vítěz Tour z let 2007 a 2009 před startem úterní druhé etapy závodu Kolem Katalánska. A dodal, že Riis byl a stále je pro jeho kariéru „velmi důležitý člověk“.

Teď se však zdá, že na další průběh Contadorovy kariéry už bude dohlížet někdo jiný.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa