Le Monde: Padrnos má jít v Itálii k výslechu

Paříž - Italští vyšetřovatelé, kteří se zabývají dopingem ve sportu, předvolali k výslechu českého cyklistu Pavla Padrnose. Podle francouzského listu Le Monde by měl účastník letošní Tour de France 27. října u soudu vysvětlovat epizodu z Gira d'Italia v roce 2001, kdy v jeho hotelovém pokoji policisté při prohlídce našli lahvičku s Mannitolem.

Tato látka patří mezi diuretika, která jsou na seznamu zakázaných prostředků.

Padrnos v rozhovoru pro Český rozhlas tři roky starý příběh potvrdil, nicméně uvedl, že hlavním důvodem jeho předvolání má být skutečnost, že od počátku odmítl komunikovat s italskou justicí.

"Problém je v tom, že já šel od počátku proti italské justici, nekomunikoval jsem, odmítl si vzít kvůli tomu právníka, prostě jsem nedodržel určitý pořádek, jak všechno mělo probíhat. Tím to všechno začalo," řekl Padrnos.

Případ s diuretikem je podle něho uzavřený. Na pokoji prý byl nalezen pouze výživový prostředek Karnitin, zatímco Mannitol měl být podle jeho slov jen konzervantem v neškodné koncentraci. "Nepoužil jsem diuretikum, ale Karnitin, což je normální látka," zdůraznil Padrnos.

Ve stejný den jako Padrnos by měl podle Le Mondu u soudu v San Remu vypovídat italský profesionál Stefano Zanini. V jeho pokoji objevila policie injekční stříkačku s inzulinem. Kvůli podezření z porušení italských antidopingových zákonů jsou vyšetřováni také Slovinec Martin Hvastija a Stefano Casagranda, kteří rovněž v současnosti startují na Tour de France.

V roce 2001 jezdil Padrnos za italský tým Saeco a na Giru d'Italia obsadil 38. místo. Po skončení sezony přestoupil do US Postal, kde je nyní dvorním pomocníkem hvězdy Lance Armstronga. 

Francouzská agentura AFP už před začátkem 91. ročníku Tour uvedla, že Padrnos patří mezi jezdce, které organizátoři Tour prověřují kvůli podezření z dopingu. Nakonec mu dali povolení ke startu, takže může pomáhat Armstrongovi v cestě za rekordním šestým prvenstvím.

Mluvčí americké stáje Jogi Müller před prologem v belgickém Lutychu Českému rozhlasu řekl, že se Padrnos nijak neprovinil. "Byl tu případ, do kterého byl Pavel zapleten. Ale přípravek, který tehdy u Pavla nalezli, byl naprosto v pořádku," prohlásil.

V Itálii je v současnosti kvůli podezření z dopingu vyšetřováno několik cyklistů. Jednoho z nich Danila di Luku stáhlo vedení Saeka z tohoto důvodu před začátkem Tour ze startovní listiny.