Floyd Landis

Floyd Landis - Floyd Landis přichází na tiskovou konferenci.

Landis je zpět. Armstrong ho hájí

  • 0
Tvrdí, že už nechtěl vidět kolo. Přesto se vrací. Floyd Landis, oslavovaný a vzápětí proklínaný vítěz Tour de France 2006, se ve 33 letech po dvouleté odmlce opět zjeví v pelotonu. Navíc s mocným zastáncem: Lancem Armstrongem, jemuž kdysi pomáhal ve stáji US Postal.

Dvouletý distanc za doping si Landis "odseděl", od 14. února pojede závod Kolem Kalifornie. A kamarád Armstrong teď žádá celý cyklistický svět:

"Respektujte, že Floyd si odpykal trest. Teď se vrací do práce. Prosím, umožněte mu to. Takhle přece funguje normální společnost. Frustrují mě lidé, kteří jeho návrat kritizují. Proč by nemohl znovu závodit?  Navíc: ve Floydově případě si padesát procent lidí myslí, že byl nevinný."

Po pozitivním testu na testosteron Landis vinu nikdy nepřiznal. Soudil se a prohrál. Byl vyloučen z týmu Phonak, o titul z Tour přišel. A když se zúčastnil závodu horských kol, Americká antidopingová asociace požadovala, aby jeho dvouletý trest začal až rokem 2008.

"Kdyby to prosadili, skončil bych definitivně. Kvůli nim jsem prošel obdobím, že mě kolo vůbec nezajímalo," líčil nyní. "Ale najednou cítím, že mi chybělo vzrušení ze závodů. Jsem rád za novou šanci."

Vrací se při závodě, který v roce 2006 také vyhrál. Tehdy s podporou silného Pro Tour týmu v zádech, jako lídr Phonaku. Teď? Pojede za kontinentální americký tým OUCH a etapy Kolem Kalifornie budou dost možná nejkvalitnějším kláním, kterého se letos zúčastní.

Ujišťuje, že nikdy neuvažoval o návratu na úrovni, kde cyklistiku opustil. Nekontaktoval prý žádný tým Pro Tour. "Raději jsem chtěl nejprve jezdit jen v USA."

Pro stáj OUCH se rozhodl i kvůli Brantu Kayovi. Jeho dlouholetý fyzioterapeut, který mu pomáhal i u soudu, je  spolumajitelem OUCH. "Všude kolem mě jsou tu dobří lidé," oceňuje Landis. Jeho týmový kolega Rory Sutherland, mluvčí jezdců, ho chválí: "Floyd chce závodit a tvrdě trénovat. Věřím mu stejně jako komukoliv jinému z týmu. Pro mě zůstal vítězem Tour."

Sutherland má s Landisem společnou zkušenost, v roce 2005 byl pozitivně testován na zakázaný prostředek clomiphene – a ani on provinění nedoznal. "I proto nebudu nikoho soudit za jeho minulost, ani Floyda. Žiju dneškem a budoucností," prohlásil Sutherland.

Mnoho přátel Landis ztratil. Ví to. "Nějaký čas jsem byl odpojen od svého sportu. Ale nejsem jediným, kdo se vrací. Nemyslím si, že je nepřekonatelnou překážkou, abych získal zpět respekt pelotonu."

Naopak antidopingovým komisařům údajně už nikdy věřit nebude.  "Nelíbí se mi, jak interpretují pravidla. Už nikdy se nechci dostat do situace, abych na nich byl závislý."