Jaroslav Kulhavý během závodu Světového poháru v Novém Městě.

Jaroslav Kulhavý během závodu Světového poháru v Novém Městě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Konec trablů. Uzdravený Kulhavý zahajuje u protinožců pohárovou misi

  • 0
Praha - Dubaj - Singapur - Brisbane a nakonec australské severovýchodní pobřeží. Přes 30 hodin putoval Jaroslav Kulhavý do Cairns ke své závodní premiéře ve Světovém poháru bikerů. "Jsem po cestě unavený a bojuju s osmihodinovým časovým posunem, ale do závodu to bude dobré," vzkázal od protinožců.

Právě tam chce dát zapomenout na sérii trablů, co ho na jaře ničily. Nejdřív fraktura čéšky, která olympijského šampiona vyautovala na měsíc a půl. "Noha už je v pohodě, ale sval ve srovnání s tím druhým není ještě stoprocentní," srovnával 29letý biker. "Hlavně aby koleno nenatíkalo a musím dávat pozor, abych nešel přes bolest," tlumočil rady doktorů.

Když se zase vrátil do plného tréninku, přišla další rána. Už už se chystal na úvodní podnik Světového poháru v Jihoafrické republice, ale chřipka, kterou chytil po silničním závodě Brno-Velká Bíteš-Brno ho místo do letadla poslala do postele.

"Psychika? Zatím jsem relativně v klidu, což bych asi dřív nebýval," říkal přesto. "Navíc závod by stejně nebyl ideální, velký výsledek se neočekával."

Ten Kulhavý udělal až minulý víkend, kdy ovládl první závod domácího poháru v Teplicích. Teď před startem v Cairns ho straší nevýhodná startovní pozice. Vinou absence v Pietermaritzburgu nemá na kontě ani bod a na řídítka tak dostane číslo 20.

"Neúčast v prvním svěťáku mě samozřejmě odsune někam do čtvrté, páté řady, ale neviděl bych v tom zásadní problém," tvrdil. "Bude sice stát víc sil probít se dopředu, nebo to může nebezpečné, když se přede mnou něco stane, ale snad všechno zvládnu."

Poslední start Kulhavého ve Světovém poháru v norském Hafjellu skončil triumfem, tentokrát možná budou jeho ambice o něco střídmější. A tou hlavní bude nejspíš opatrnost - okruh v tropickém pralese totiž máčel celý čtvrtek déšť.

"Trať je pěkná, ještě jsem ji nejel naplno, ani nejtěžší sjezd, ale líbí se mi. Snad nebude pršet, protože je tam pár nebezpečných úseků a já ještě na tu nohu padat nepotřebuju," strachoval se Kulhavý na svém webu. "Po závodě v Teplicích jsem jel těžký trénink za autem a cítil jsem se lépe, takže je vidět, že forma jde pomalu nahoru."


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa