UŽ BEZ BLÁTA NA OBLIČEJI. Trochu odpočinutý a umytý český biker pózuje se svou

UŽ BEZ BLÁTA NA OBLIČEJI. Trochu odpočinutý a umytý český biker pózuje se svou první zlatou medailí mezi elitou na mistrovství světa. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Kulhavý končí sezonu snů: Do té olympijské mě naplnila optimismem

  • 2
Na Pražský hrad, který v červnu okupoval na bicyklu a v dresu, tentokrát dorazil v obleku a po svých. Jaroslav Kulhavý se ve Velké míčovně přesvědčil, že čeští sportovci a tím i on, mistr světa z horského kola, jsou přihlášeni na olympijské hry do Londýna.

"Jestli už to na mě dýchlo? Ani ne," vyprávěl 26letý cyklista. "To spíš při testovacím závodě v Londýně, kde už se všechno připravovalo na příští rok a hodně mi to připomínalo olympiádu."

Na okruhu v Hadleigh Farm dojel český biker sice "až" jako pátý, jenže celou akci bral hlavně jako seznamování s tratí. "To abych věděl, kde pak útočit," říkal tehdy.

Jenže to byl asi jediný výsledek, kterým se Kulhavý v této sezoně možná nechlubil. Všechno ostatní mu vyšlo parádně: 1. stal se mistrem světa, 2. ovládl Světový pohár, 3. patří mu evropský bikerský trůn.

"Výsledky letošní sezony mě naplňují optimismem do té olympijské," naznačil Kulhavý svoje ambice na hrách. "Ale pořád mě čeká ještě dost práce a olympiáda je až za dlouho."

Do jejího zahájení zbývá přesně 289 dnů, do závodu bikerů ještě víc - pojede se 12. srpna. Světový šampion už ale skládá plány, jak suverénní výkonnost tohoto roku převést do toho dalšího.

"Chci přípravu udělat podobnou a zkusit odvést ještě víc práce," prozradil Kulhavý. "Už o tom hodně přemýšlím. Jen musím ohlídat negativní vlivy, které by tam mohly být."

Tím nejzásadnějším byl v polovině června střet s autem při tréninku. Přestože se z nepříjemných zranění vylízal rychle a deset dní po havárce vybojoval na maratonských tratích světové stříbro, památky na karambol pořád má.

Nejviditelnější je jizva na bradě, mnohem větší spoušť ale zůstala v ústech. Dva zuby měl Kulhavý vyražené, další se viklaly, dentisté se pustili do dlouhých oprav jeho úsměvu.

"Ještě mě pár zákroků čeká," povídal biker. "Doufám, že se to brzo vyřeší a budu mít tuhle nepříjemnou věc za sebou a budu si moct odpočinout po sezoně. Na volno zatím kvůli zubům nebyl prostor."

Až bude, vyrazí do lázní za regenerací unaveného těla. A do přípravy na olympijskou sezonu se vrhne někdy na začátku listopadu. Pak už jenom může doufat, že vítěznou rychlost doveze až do Londýna.

"Pak by mi nevadilo přijít na Hrad ještě jednou," naznačil Kulhavý přijetí úspěšných medailistů u prezidenta. "Asi bych se tomu nevyhýbal," mrkal.