Český cyklista Roman Kreuziger v závodě Kolem Baskicka

Český cyklista Roman Kreuziger v závodě Kolem Baskicka | foto: Profimedia.cz

Kreuziger zahájil závod Kolem Romandie padesátou příčkou v prologu

  • 6
Český cyklista Roman Kreuziger skončil při prologu závodu Kolem Romandie na 7,5 kilometru padesátý. Celkový vítěz švýcarského podniku z roku 2007 ztratil na vítězného Brita Chrise Froomeho 51 vteřin.

Kreuziger si chce v šestidenním závodu WorldTour zlepšit náladu po nepovedené klasice Lutych-Bastogne-Lutych, v níž ztratil v neděli kvůli křečím téměř deset minut na vítězného Ira Dana Martina a skončil poslední.

"Moc se na tenhle závod těším. Věřím, že se po Lutychu rychle oklepu a spravím si chuť," poznamenal před startem závodu Kolem Romandie Kreuziger, který se nedávno blýskl triumfem v úvodní ardenské klasice Amstel Gold Race.

Prolog mu ale nevyšel podle představ. "Je to velká ztráta. Ale beru to tak, že je to trochu daň za ty ardenské klasiky. Kluci, kteří taky jeli všechny tři, na tom byli v prologu většinou plus minus stejně. Ještě pořád se dostávám z Lutychu. Důležité je, že slušně zajeli kluci z týmu, kteří byli na soustředění a chystají se na Giro," uvedl Kreuziger na svém webu.

Věří, že mu pomohou následující dvě lehčí etapy. "V sobotu je královská etapa s celkovým převýšením 4000 metrů. Byl bych rád, abych tam byl schopen jet vpředu. Pořád platí, že chci jet na pořadí. Uvidíme, jak se z toho dostanu," konstatoval jezdec stáje Saxo-Tinkoff.

Froome potvrdil v prologu roli favorita a porazil o šest sekund druhého Američana Andrewa Talanského.

Britský jezdec doufá, že se úspěchem ve Švýcarsku naladí na vítěznou vlnu před Tour de France stejně jako šampioni z minulých dvou let, jeho krajan a kolega z týmu Sky Bradley Wiggins a Australan Cadel Evans.

Závod Kolem Romandie

Prolog (7,5 km): 1. Froome (Brit./Sky) 13:15, 2. Talansky (USA/Garmin) -6, 3. Kiserlovski (Chor./RadioShack) -13, 4. Porte (Austr./Sky) -15, 5. Costa (Portug./Movistar) -16, 6. Pinot (Fr./FDJ) -17, ...50. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -51.

,