Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Reuters

Kreuziger: cyklistická hvězda, co odmítá roli hvězdy

  • 7
Bad Ragaz (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Dva ze tří zelených automobilů stáje Liquigas už odjely od hotelu Rössli v lázních Bad Ragaz na start prologu cyklistického závodu Kolem Švýcarska. Poslední vůz čeká na Romana Kreuzigera. Lídr týmu má stále čas, coby obhájce titulu vyjede poslední.

Poobědvá, usedne na terasu a říká: "Včera jsem byl po přesunu z Itálie úplně mrtvej." Švýcarské reportéry, usilující o rozhovor, tehdy odkazoval pouze na své webové stránky. "Tam to všechno mají i v angličtině, ne?" pousmál se.

Po roce se vrací na místo činu, do země svého zatím největšího triumfu. V červnu 2008 se tu stal poprvé vítězem klání Pro Tour, ovládl závod Kolem Švýcarska.

Galerie úspěchů Romana Kreuzigera

Celkový vítěz závodů Pro Tour Kolem Švýcarska 2008 a Kolem Romandie 2009, druhý Kolem Romandie 2008.
Dvanáctý při debutu na Tour de France 2008, druhý v soutěži o bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce do 25 let.
Juniorský mistr světa v silničním závodě, stříbrný v časovce a stříbrný na juniorském MS v cyklokrosu 2004.
Vítěz etap: Settimana Lombarda 2007, Kolem Švýcarska 2008, Kolem Romandie 2009, druhý v prologu Paříž – Nice 2007.

"Senzační šampion Kreuziger," psal tehdy list Neue Zürcher Zeitung.

Letos už ten samý deník tvrdí: "Největší favorit? Kreuziger! Žádný Švýcar o celkové prvenství bojovat nebude. Můžeme se tedy jen utěšovat tím, že Čech Kreuziger tu vyrůstal a Němec Klöden žije u Bodamského jezera."

 "Roman je zdrženlivý"

Rok "od Švýcarska k Švýcarsku" mohl převrátit život plzeňského rodáka naruby. Jeho cena na trhu mnohonásobně vzrostla. "Je budoucností cyklistiky. S naším Andy Schleckem bude bojovat o vítězství ve velkých závodech," velebí jej například Bobby Julich, jeden z ředitelů hvězdného týmu Saxo Bank.

Kreuziger naopak ujišťuje, že jeho postavení ve stáji Liquigas se za poslední rok nezměnilo. "Pokračujeme v postupném vzestupu, na jehož konci bude Tour 2011. Pořád jsem spíš volným hráčem, co se učí." A který nestojí o publicitu...

Zahraniční novináři v tiskovém středisku krčí rameny: Neznáme o něm žádné pikantní historky. "Roman je zdrženlivý, uzavřený do svého světa. Jinak by byl ještě populárnější," soudí Toni Nötzli, švýcarský reportér, cyklistický fanatik a mediální šéf závodu v jedné osobě.

Na Kreuzigera potom pěje ódy: "Fascinuje mě, co dokáže se svým tělem. Má na něm tak málo svalů, předvádí však s nimi úžasné výkony. Musí mít obrovskou vnitřní sílu. Jinak by ani nedokázal v patnácti odejít z vlasti od rodiny a žít sám v cizině."

Kdo by však čekal, že z českého cyklisty je už nyní všemi protežovaná hvězda, bude zklamán. Sám takovou roli odmítá. Žádný z devíti mechaniků Liquigasu není jeho "osobním mechanikem". Rozhodně nedisponuje čtyřčlenným soukromým realizačním týmem jako kdysi Jan Ullrich.

Při závodě bydlí na pokoji s italským domestikem Ivanem Santomariou. Spojuje je stejné jméno nejoblíbenější herečky (Angelina Jolie) i nejoblíbenějšího vozu (Ferrari). Jistě, stačilo, aby si Kreuziger řekl o jednolůžkový pokoj, a má ho. "Ale proč? Nepotřebuju na hotelu soukromí. Jsme parta, podobná věková kategorie. Někdo chodí spát dřív, někdo dýl, ale vyhovíme si."

On uléhá o půlnoci. "Teprve v deset po etapě večeřím. Dřív to nejde." Žádný z členů týmu není ve Švýcarsku vyčleněn ani coby jeho osobní pomocník neboli domestik. "Vím však, že pokud dostanu defekt, tři čtyři lidi mě zas dotáhnou dopředu. Oni vědí, že je to jejich práce. Podílejí se tak na mých výsledcích. Někdo má dar být kapitánem, jinýmá dar tahat tempo do určitého bodu a pak šlapat v gruppetu," zmiňuje skupinu pro největší odpadlíky.

A přece: není pravda, že od června 2008 zůstalo v Kreuzigerově životě vše při starém. Japonský masér a fyzioterapeut Jošifumi Nakano dostal od vedení Liquigasu příkaz: Věnuj se především Romanovi. "Díky tomu přesně pozná, co se mnou provést, když jsem zničenej," oceňuje.

Franku Pellizottimu, třetímu muži z letošního Gira, pro změnu vedení stáje oznámilo: "Na Tour budeš v klíčových okamžicích k ruce Kreuzigerovi a Nibalimu." Tak špičkového "superdomestika" ještě loni vedle sebe neměl.

"Roman je také zodpovědnější. Musí být. Chápe, že osm dalších závodníků z týmu odevzdává vše pro něj," tvrdí otec Roman Kreuziger starší. Tak jako na jaře v rozhodující etapě Kolem Romandie.

Marketingoví stratégové Liquigasu stále slavnějšího Kreuzigera častěji žádají o účast na sponzorských akcích. Snad jedině v tomto případě "zneužívá" pozici lídra. "Dost tyhle akce ignoruju. Tak tam pošlou někoho jiného, no... Mou prací je především cyklistika, nechci se tím rozptylovat."

Po prvenství v Romandii asistoval u prezentace nových rámů firmy Canondale, ostatní pozvání odmítal. "Po Tour jsem ochotný někam zajít, to je O. K. Předtím nechci," vzkázal sponzorům.

"Bude správným kapitánem"

Sportovní ředitel Mario Scirea ve Švýcarsku protahuje Kreuzigera skrz davy, večer se za ním staví na pokoji, stejně jako za dalšími členy týmu. "Taktickou poradu před další etapou máme podle situace: od pěti minut do půl hodiny."

Liquigas nepatří mezi stájemi Pro Tour k nejbohatším. Rozpočet má údajně v přepočtu 162 milionů korun ročně, zatímco nejbohatší týmy přes 400 milionů. "Nepociťuju, že se mám hůř než lídři v jiných týmech," říká Kreuziger. Zvlášť když v Liquigasu je klenotem, který manažeři pečlivě brousí už od jeho "profesionální kolébky".

Stačí si poslechnout šéfa týmu Roberta Amadia: "Postupujeme pečlivě podle plánu, na jehož konci by se měl Roman stát jedním z nejlepších jezdců na světě." Podle cyklistického serveru Podium Cafe nechce Liquigas za žádnou cenu promrhat talent českéhomladíka: "Už ve 22 letech ukázal, že z něj roste elitní cyklista. Ještě se musí hodně učit. Ale v budoucnu bude tím pravým kapitánem."



Nezvykle přátelské jsou zatím jeho vztahy s kolegou i sokem uvnitř týmu: o rok starším Vicenzem Nibalim, který minulý týden šlapal na závodě Dauphiné Liberé. "Jsme kamarádi. Skoro denně jsme si volali," povídá Kreuziger. Společnou strategii na Tour de France však neprobírali. "Zatím znám jen profil prologu v Monaku. Tím dalším si nezatěžuju hlavu."

Mixáž tréninkové zodpovědnosti a jisté mladické bezstarostnosti mu jde zjevně k duhu. Uhádli byste, kdy studoval profily etap nyní ve Švýcarsku? "Dopoledne před prologem." K čemu dospěl? "Že nejhorší bude prolog. Doufám, že mi v něm Schleckové nenadělí minutu," vtipkuje, než nasedne do čekajícího zeleného auta, které ho veze na start.

Opak je později pravdou. V krátkém prologu ujede lucemburským bratřím, svým patrně největším soupeřům, o půl minuty!

Švýcarsko mi dodává svěžest, říká český cyklista

Je z Česka, žije v Itálii, ale nejvíc září ve Švýcarsku. Tady také od 15 do 17 let vyrůstal, učil se a závodil za místní juniorský tým. "Tři roky ve Švýcarsku mi otevřely oči," říká Roman Kreuziger.

Nebyla to tehdy spíš "výuka šokem"? V 15 letech jste se ocitl mimo rodinu, v cizím prostředí.
Měl jsem štěstí na švýcarskou rodinu, u které jsem bydlel. Jejich syn Rene Lagler také závodil, přibrali mě tedy doslova jako dalšího syna a skvěle se o mě starali. Zapadl jsem tak do prostředí a zvykl si rychleji než někde v hotelu.

Ještě se spolu vídáte?
S Reném? Už nezávodí. Slýcháme se občas přes Facebook a podobné nesmysly. A šéf mého tehdejšího týmu Schumacher se na mě občas jezdí dívat na švýcarské závody...

... které poslední dobou vyhráváte. To nemůže být náhoda, že vítězíte právě tady. Proč to tak je?
Že by nějaká magie? Doufám, že mi ještě dlouho vydrží. Asi mi sedí to prostředí, které jsem si vryl v juniorských letech do povědomí. Líbí se mi tu krajina. A zamlouvá se mi i precizní organizace. Když se někde cítíte psychicky dobře, dělá to na kole hodně.

Co vám zdejší náročné hory při letošních etapách Kolem Švýcarska dají směrem k Tour de France?
Po těžkém vysokohorském soustředění mi pomohou, abych nabral do nohou svěžest.

Svěžest?
No ano, nohy by semi tuměly pořádně roztočit. Devítidenní etapák je na to ideální. Teoreticky bych na tom měl být den ode dne líp a při závěrečné časovce v Bernu se dostat tak na 90 procent formy pro Tour. Hlavně nesmím vyjít odtud unavený. Jakmile pocítím, že jsem unavený, přestanu jet na celkové umístění.

Jste silnější než loni touto dobou?
Podle laktátového testu ano. Jsem na tom už teď kondičně stejně dobře jako loni na konci Švýcarska. Jen mi zatím chybí před Tour závodní rytmus, protože jsem od vítězství na Romandii měsíc nezávodil.

Bylo pro vás snazší jet Tour loni, kdy jste nevěděl, co vás na ní čeká, než letos, kdy už to víte?
Myslím, že ne. Loni mě všichni strašili, jak je Tour těžká, ale tak zlé to nebylo. Je svým způsobem výhoda, že vím, co přijde.

Ani Mont Ventoux, který loni nebyl v programu, vás nestraší?
Znám ho ze závodu Paříž – Nice. Nemám strach ze žádné hory.

Lance Armstrong si důležité kopce před Tour projížděl. Vy jste o tom zatím neuvažoval?
Ale Armstrong jezdil Tour vyhrávat, já tam jedu sbírat zkušenosti. Až jestli ji jednou pojedu vyhrát, bude efektivní, abych si předtím pět šest důležitých kopců a časovky projel.


Síťový graf mladého Čecha

Pohled redaktora MF DNES

Už předloni přirovnávali italští novináři Romana Kreuzigera k mladému Lanci Armstrongovi – i k mladému Damianu Cunegovi. Ital Cunego stejně jako Kreuziger vyhrál v 18 letech juniorské mistrovství světa. A pouhých pět let poté v roce 2004 i Giro d’Italia!

"Jenže vyhrál ho zbytečně brzy. Udělal tím příliš velký skok a psychicky se z toho tlaku sesypal," tvrdí Kreuziger.

Také proto neřekne: Pokusím se už letos bojovat o prvenství na Tour.

Drží se svého síťového grafu. Nejsou v něm sice – na rozdíl od památné filmové série o Básnících – první auto ani první dovolená v Jugoslávii, přesto si mantinely své cyklistické pětiletky precizně vymezil:

2007: První velký třítýdenní závod. Splněno. Obkroužil Vueltu na 21. místě.
2008: Debut při Tour de France. Učit se, učit se, učit se. Splněno. Navíc překvapil 12. místem.
2009: Další zkušební rok na Tour. První desítka ho uspokojí.
2010: Pokusí se zaútočit.
2011: Porve se na Tour o titul.

Spekulace o použití "urychlovače kariéry" odmítá. Případ Cunega, nyní už pouze cyklisty druhé vlny, je i pro něj varováním. Nespěchejte na něj. Dopřejte mu navzdory triumfům v Romandii i ve Švýcarsku čas.

Má ho přece tolik. Je mu 23 let! A ještě cosi: Užívejte si tu dobu.

Je jedinečná. Možná na dlouho...

Žádný český cyklista v historii nemohl ani zdáli vzhlížet k titulu na Tour. Kreuziger k němu zatím plynule kráčí. Jakkoli to teď zní nepředstavitelně.

Tomáš Macek


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa