Kozlíková si splnila sen, je mistryní světa

  • 4
Ballerup - Česká dráhová cyklistika se po šestnácti letech opět dočkala zlaté medaile. Na světovém šampionátu v dánském Ballerupu v neděli vybojovala titul Lada Kozlíková, která zvítězila v mladé disciplíně scratch, jež byla v programu mistrovství světa poprvé. Kozlíková se už v sobotu ozdobila stříbrem v bodovacím závodu. "Tajně jsem před šampionátem doufala v zisk medaile, to co jsem dokázala, je jako nejkrásnější sen," radovala se česká cyklistická královna.

Mezi devatenácti startujícími byla dvaadvacetiletá závodnice Rostexu Quantum jedna z nejmladších, ale počínala si jako ostřílená matadorka. Stejně jako v sobotním bodovacím závodu dodržela do puntíku taktické pokyny trenéra Břetislava Usnula a po stříbru vybojovala i vytoužený duhový trikot, jako první česká žena.

V úvodu se třikrát pokusila o únik Němka Wichmannová, ale favorizovaná Ruska Sljusarevová ji pokaždé s ostatními soupeřkami za zády dojela. Kozlíková se držela na konci skupiny a šetřila síly, stejně jako v bodovacím závodě. Před polovinou závodu na 40 kol respektive deset kilometrů unikla Francouzka Moncassinová a osamoceně jezdila až do 31. kola.

Hned poté, co ji peloton pohltil, vyrazila kupředu Kozlíková a za necelých pět kol k úžasu diváků i soupeřek dojela všechny o celý okruh a bylo rozhodnuto.

Ve sprintu o stříbro překvapivě zdolala Australanka Rochelle Gilmoreová mistryni světa z bodovacího závodu a stříbrnou ze stíhacího závodu Sljusarevovou. Smolně dopadl závod pro britskou cyklistu Emmu Daviesovou, která se zapletla do pádu v závěrečných metrech a byla převezena do nemocnice.

"Stoprocentně se mi podařilo, stejně jako v sobotu, splnit taktiku, kterou stanovil trenér. Neměla jsem co ztratit a dala do úniku všechno," prohlásila šťastná Kozlíková. Před Kozlíkovou se naposledy radovali ze zlata čeští stíhači v roce 1986 v Colorado Spring.

Ve scratchi může každou zemi reprezentovat jen jeden cyklista a jde v podstatě o závod na 15 kilometrů s hromadným spurtem. V případě, že někdo získá náskok jednoho okruhu, jako se to povedlo Kozlíkové, stane se vítězem. Pokud by ujelo více lidí, rozhoduje se o prvenství ve spurtu mezi nimi po pěti neutralizačních kolech po spurtu zbylého pole.

Francouzi vyhořeli ve sprintu
Mistry světa v bodovacím závodě dvojic na 200 kol (50 km) se stali Francouzi Jerome Neuville s Franckem Perquem. Neuville tak obhájil zlato z loňského šampionátu v Antverpách, kde byl jeho spolujezdcem Robert Sassone. Zatímco ostatní favorité bojovali v každém z bodovaných sprintů, Francouzi vyčkávali a v závěrečné třetině závodu udeřili. Vsadili na jednu kartu, sólový únik a ten jim přinesl úspěch, stejně jako Kozlíkové ve scratchi. Ostatní soupeře dojeli o okruh, a přestože po skončení závodu měli na kontě jen pět bodů, mohli se radovat ze zlata.

Nejpilněji sbírali body svěřenci českého trenéra Jiřího Mikšíka Rakušané Roland Garber a Franz Stocher, kteří skončili druzí. Bronz získala argentinská dvojice Juan Curuchet a Edgardo Simon. Čeští jezdci Martin Bláha a Petr Lazar odstoupili ze
závodu hned v první třetině pro Lazarovu nevolnost. Lépe si vedla slovenská dvojice Martin Liška a Jozef Žabka, která obsadila sedmé místo. "Úplně se mi zamotala hlava a musel jsem slézt. Před čtrnácti dny jsem upadl při závodech v Německu a od té doby pořádně netrénoval. Veškerá forma utekla," postěžoval si Lazar.

Ve finále závěrečné disciplíny šampionátu viděli diváci skvělé souboje australských sprinterů Jobieho Dajky a Seana Eadieho. V první jízdě vyhrál těsně na pásce Dajka, ale pak byl dvakrát úspěšnějších jeho soupeř. V semifinále oba shodně vystavili stop sprinterům Francie, kteří královské disciplíně v posledních letech dominovali. Trojnásobný mistr světa (1997, 1998, 1999) Florian Rousseau nenašel protizbraň na ohromnou sílu Eadieho.

Obhájce zlata Arnaud Tournant, jenž se před rokem vracel z Antverp se třemi tituly, se po dvou porážkách s Dajkou musel smířit s tím, že letos svou zlatou medailovou sbírku nerozšíří. Bronz nakonec získal Rousseau, který ve dvou jízdách porazil Tournanta.

Muži
Sprint - semifinále:
Eadie (Austr.) - Rousseau (Fr.) 10,934+10,763, Dajka (Austr.) - Tournant (Fr.) 10,814+10,772,
o 5. - 8. místo: 5. Fiedler (Něm.), 6. Gané (Fr.), 7. John (Něm.), 8. Staff (Angl.).
finále: Eadie - Dajka 2:1 (10,575+10,602 - 10,787),
o 3. místo: Rousseau - Tournant 2:0 (11,245+10,775),

bodovací závod dvojic: 1. Francie (Neuville, Perque) 5, 2. Rakousko (Stocher, Garber) 18, -1 kolo, 3. Argentina (J. Curuchet, Simon) 17, - 1 kolo, 4. Německo 14, - 1 kolo, 5. Španělsko 12, - 1 kolo, 6. Austrálie 12, - 1 kolo, 7. SR (Žabka, Liška) 11, - 1 kolo,  

Ženy
Scratch (10 km):
1. Kozlíková (ČR), 2. Gilmoreová (Austr.), 3. Sljusarevová (Rus.), 4. Pascualová (Šp.), 5. Vypyrjalová (Ukr.), 6. Calleová (Kol.).


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa