OBHÁJCE. Jednorázový cyklistický závod Kolem Lombardie vyhrál stejně jako vloni

OBHÁJCE. Jednorázový cyklistický závod Kolem Lombardie vyhrál stejně jako vloni Joaquim Rodríguez. | foto: AP

Odveta za prohrané mistrovství, Rodríguez ovládl závod Kolem Lombardie

  • 31
Jako by měl na tento závod patent, nebo snad všem chtěl dokázat, že porážka na trati mistrovství světa minulý týden byla jen momentálním kolapsem. Španělský cyklista Joaquím Rodríguez projel zmoklou Lombardií k vítězství a v poslední klasice sezony slavil triumf podruhé za sebou.

Jestliže před týdnem ve Florencii ronil slzy smutku za ztracený závod, teď spolu s dešťovými kapkami utíral z tváří i slzy radosti. Loni se Rodríguez stal prvním španělským vítězem v historii, letos dobyl trůn podruhé. Sladká byla odveta za hořký zážitek ve Florencii.

"Mé odhodlání zvítězit bylo enormní," pronesl pak šampion do kamer. "Věděl jsem, že musím útočit právě v posledním kopci."

Dlouho se však zdálo, že pro titul si dojede francouzský miláček Thomas Voeckler. Trefil ideální moment na atak, ujel z velké skupiny favoritů a vybudoval si víc než tříminutový náskok. Lombardii absolvoval šestkrát, do cíle se dostal jen jednou a teď snil o vítězství.

Byť jeho náskok pomalu klesal, stíhací skupina dlouho nedokázala zasadit tomuto úniku smrtící ránu. Pořád to může dokázat, odhadoval i server cyclingnews. Až když se peloton nahrnul do posledního stoupání dne ve Villa Vergano, Voecklerův tanec v pedálech se chýlil ke konci.

Serpentinu za serpentinou se stíhací komando francouzskému uprchlíkovi přibližovalo, až 11,5 kilometru před cílem jeho snahu ukončilo. Pak se na čele střídala velká jména - nejprve Pinot, za ním Pozzovivo, další Ital Basso, taky Španěl Valverde...

Jenže pak přišel drtivý náskok Rodrígueze, necelých deset kilometrů od cíle a v nejtěžší pasáži kopce s patnáctiprocentním sklonem zabral a prostě ujel.

Trio mužů se vydalo Purita stíhat, ani spolupráce Dana Martina, Valverdeho a Rafala Majky nikam nevedla, Rodríguez navyšoval svůj odstup, nejdřív na osm, pak na jedenáct a po 242 propršených kilometrech mohl zvednout ruce nad hlavu. Sedmnáct sekund před Valverdem a třiadvacet před Majkou.

A vítězství to bylo dvojnásobné. Poté, co na startu chyběl Brit Froome, král letošní Tour de France, stal se Rodríguez i celkovým vítězem seriálu WorldTour. Podruhé za sebou.

VÝSLEDKY

Cyklistický jednorázový závod Kolem Lombardie (WorldTour) - 242 km: 1. Rodríguez 6:10:18, 2. Valverde (oba Šp.) -17, 3. Majka (Pol.) -23, 4. D. Martin (Ir.), 5. Gasparotto (It.) oba -45, 6. Moreno (Šp.) -55.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa