ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Eret, MF DNES

Úvod v poklidu, pak únik? Kreuziger se v katalánské časovce neždímal

  • 7
Cyklista Roman Kreuziger přistoupil k druhé etapě worldtourového závodu Okolo Katalánska v opatrnějším tempu, v časovce skončil ve čtvrtém nejhorším čase až na 130. místě.

Kreuziger dojel v pondělní spíše klasikářské etapě v hlavním balíku, jeho výchozí pozice do dalších dní tak nebyla špatná. Úterní osmnáctikilometrová časovka v okolí města Banyoles a stejnojmenného jezera jej však poslala až na nejnižší pozice výsledkové listiny. Za vítězným Rohanem Dennisem zaostal o téměř tři a půl minuty.

První časovka v Quick-Stepu. Černý v Katalánsku vedl, nakonec byl osmý

Žádný z jezdců druhodivizní stáje Gazprom-RusVelo nyní není v dobrém postavení, co se útoku na nejvyšší příčky v celkovém pořadí týče. Poměrně velkou ztrátu totiž nabral i ruský lídr Ilnur Zakarin, přestože dojel o více než minutu rychleji než Kreuziger. Český cyklista tak nyní může vyhlížet útok na etapové vítězství. Příležitostí by měl mít dost.

Kreuziger už před závodem avizoval, že se v časovce nechce vydat ze všech sil. „Myslím, že první dny vezmu trošku s poklidem, abych se pak v dalších dnech mohl třeba pokusit o nějaký únik a byl k ruce Zakarinovi, který chce bojovat o desítku,“ hlásil.

Na katalánském etapovém závodě se Kreuziger naposledy představil před jedenácti lety. Tehdy obsadil finální osmou příčku, tentokrát z toho tak dobrý výsledek s nejvyšší pravděpodobností nebude.

„Už si to ani moc nevybavuju. Jsou tam dlouhé kopce, což je rozdíl třeba od Tirrena,“ popisoval. Právě na italském etapáku Tirreno-Adriatico zahájil čtyřiatřicetiletý závodník svou sezonu. Po Katalánsku by měl mít zhruba třítýdenní pauzu před nizozemskou klasikou Amstel Gold Race.