Tak bojoval v minulosti na kostkách ve Flandrech Zdeněk Štybar (vpravo) | foto: Profimedia.cz

Monumentální bitva ve Flandrech. Van der Poel opět cítí sílu, Pogačar debutuje

  • 10
Více než šest hodin v sedle a 272 kilometrů, na nichž slabost nezakamuflujete. Cyklistická sezona dospěla k jednomu z pěti klasikářských monumentů. K tomu, který je v očích mnohých jezdců tím nejprestižnějším. Zima, kostky a krátké prudké kopce čekají v neděli na vybranou společnost závodu Kolem Flander, nebo chcete-li Ronde van Vlaanderen.

Wout van Aert z Jumba-Visma byl situován do role favorita číslo 1. Jenže v pátek jeho tým oznámil, že se na startu vůbec neobjeví.

Tadej Pogačar z UAE Emirates se má postarat o nejvíce očekávaný debut. Nicméně bude se svým hubenějším, vrchařským tělem dost zdatný na silové kostkové pasáže?

Mathieu van der Poel z Alpecinu předvedl ve středu velkolepý návrat na kostky triumfem na Dwars door Vlaanderen. „Jenže Flandry jsou o 100 kilometrů delší. Půjde o úplně jiný závod,“ připomíná.

Kasper Asgreen z Quick-Stepu obhajuje titul. Ovšem kolektivní síla jeho stáje, kdysi královny klasik, je letos zdecimována nemocemi.

Pak je tu také Tom Pidcock z Ineosu. „Terén i podmínky by mi mohly svědčit,“ soudí, byť je stále teprve dvaadvacetiletý.

Za van Aerta by mohli v Jumbu zaskočit Tiesj Benoot, druhý na Dwars door Vlaanderen, a Christophe Laporte, třetí na Gent-Wevelgem.

Anebo to bude někdo úplně jiný.

Van Aerta vyřadil covid

Wout van Aert ovládl zahajovací belgickou klasiku Omloop Het Nieuwsblad a potom i E3 Saxo Bank Classic, skvěle jezdil i na dalších závodech, ať už právě šlapal na sebe nebo si sáhl na dno jako superdomestik Primože Rogliče.

Ve čtvrtek však jeho tým na sociálních sítích zveřejnil informaci, že Belgičan je nemocný: „Necítí se dobře, jeho účast je nepravděpodobná.“

O den později bylo jasno úplně. Pozitivní test na koronavirus van Aerta na start rozhodně nepustí. 

Proto sportovní ředitel Grischa Niermann vyhlásil: „Musíme vytvořit nový plán. Bude to samozřejmě komplikace, ale máme dva další kluky ve skvělé formě a tým je podpoří.“

Osmadvacetiletý Benoot hned při své premiéře na Flandrech v roce 2015 obsadil páté místo. Letos zbrzdilo jeho sezonu zranění kolene a údajně ho ještě občas pobolívá, přesto je velmi sebevědomý. „Čím chladněji bude, tím lépe pro mě,“ říká.

A chladno má být pořádně.

Van der Poelovo znovuzrození

Mathieu van der Poel zažívá v Alpecinu opačnou trajektorii této sezony než jeho věčný souputník van Aert v Jumbu. 

Po zimním zranění páteře se Nizozemec do sezony rozjížděl mnohem později, ale předtím tvrdě pracoval na kondici. Při návratu do závodů na Milán-San Remo skončil třetí. Minulý týden v Itálii vyhrál etapu na Coppi e Bartali a ve středu se mu podařilo triumfovat na worldtourovém Dwars door Vlaanderen, své první letošní severské klasice.

Kontroval, když bylo zapotřebí, byl u zrodu silné skupiny, pak následoval útočícího Benoota - načež sám vyhrál. 

„Jsem šťastný, že má forma je opět na nejvyšší úrovni. Cítím se ještě lépe, než jsem čekal,“ svěřoval se. „Loni jsem na Dwars jel špatně a odpadl, přesto jsem pak na Flandrech skončil druhý. V neděli budu bojovat o vítězství.“

Největší soupeř?

Van der Poel neodpoví jednoznačně, ovšem zdůrazní: „Nepodceňujte Pogačara.“

Pogačarova škola chaosu

Pravda, středeční závod na Dwars se Tadeji Pogačarovi, do té doby suverénovi sezony, nepovedl zcela podle představ. Ale při něm se s kostkami teprve seznamoval. Vždyť na nich v Belgii nezávodil od dob, kdy byl ještě jezdcem kategorie do 23 let.

Tadej Pogačar, Matteo Trentin a páteční průzkum terénu Flander na Koppenbergu:

Letos býval při předchozích startech zvyklý unikat všem ostatním, tentokrát však naháněl soupeře. A marně.

Propásl klíčový útok a později marně sjížděl čelní skupinu s van der Poelem a spol.

„V pelotonu došlo k pádu, já zůstal vzadu a ta skupina mi unikla,“ líčil Slovinec. „Snažil jsem se do ní dotáhnout, jenže ti vepředu byli příliš silní a rychlí.“

Van der Poel k tomu podotkl: „Dojet naši skupinu bylo i pro chlapíka Tadejových kvalit nemožné. Šlapalo nás vepředu osm opravdu silných jezdců. Což však neznamená, že nebude v neděli nebezpečný.“

Kolem Flander

Kdo je také na startu

QUICK-STEP: Asgreen, Lampaert, Sénéchal, ŠTYBAR.
JUMBO-VISMA: Benoot, Laporte.
LOTTO SOUDAL: Wellens, Campenaerts
INTERMARCHÉ: Kristoff.
AG2R: Van Avermaet, Naesen.
EF EDUCATION: Bettiol, Langeveld.
TREK: Stuyven, Pedersen.
ALPECIN: van der Poel, Philipsen.
UAE EMIRATES: Pogačar, Trentin.
TOTAL ENERGIES: Boasson Hagen, Terpstra.
INEOS: Pidcock, van Baarle.
BIKE EXCHANGE: Matthews, Durbridge.
ASTANA: Moscon.
BAHRAIN-VICTORIOUS: Haussler, Teuns.
BORA: Politt, van Poppel.
COFIDIS: Wallays, Armée.
GROUPAMA-FDJ: Küng.
MOVISTAR: Erviti.

Aby šampion Tour na jaře startoval na kostkových klasikách, je v posledních letech jev ojedinělý. Ale Pogačar boří mnohé zvyklosti.

„Ve středu jsem se hodně naučil,“ říkal po 10. místě na Dwars. „Očekával jsem, že to bude na kostkách chaotické závodění - a bylo. A Flandry budou určitě ještě chaotičtější.“ 

Jedno ví jistě: „Pokaždé, když se postavím na start, jsem odhodlán jet o vítězství.“ 

Rozleptaný Quick-Step

Jestliže Pogačar letos testuje, čeho vlastně je na kostkách schopný, stáj Qucik-Step dlouhá léta s oblibou dávala najevo: My jsme dominátoři kostkových klasik. Žádný jiný tým na nich neměl tak velkou kolektivní sílu, tolik lídrů, tolik vítězů.

Ovšem letos... Cosi tomu chybí. Na kontě mají zatím na kostkách „jen“ prvenství sprintera Fabia Jakobsena na Kuurne-Brusel-Kuurne.

„Quick-Step? Neviděl jsem je,“ rýpl si dokonce Tiesj Benoot z Jumba po středečním Dwars.

Faktem je, že belgickou stáj sužuje až nevídaná marodka. „Máme jedenáct nemocných jezdců. I já zůstávám doma nemocný,“ prozradil při online rozhovoru s médii šéf týmu Patrick Lefevere.

Z lídrů jedině Kasper Asgreen nebyl během sezony nemocný nebo zraněný.

Přitom právě Asgreen je na Flandrech obhájcem prvenství. 

PŘED ROKEM. Kasper Asgreen vítězí v závodě Kolem Flander.

Loni se o post hlavního lídra dělil na Flandrech s Julianem Alaphilippem, přičemž další hvězdy Quick-Stepu byly přichystány v pozadí.

„Letos si mnohem víc připadám jako naše jednička,“ říká Dán a očekává: „Pokud Wout (van Aert) opravdu nebude na startu, ráz závodu to hodně změní. Od Jumba pak očekávám velmi agresivní pojetí.“

Julian Alaphilippe letos v sestavě Quick-Stepu chybí. Další výtečný klasikář Yves Lampaert sice jede, leč po nemoci hlásí: „Flandry přicházejí příliš brzy na to, abych mohl bojovat v čelní skupině, takže budu hlavně pomáhat Kasperovi a Florianovi (Sénéchalovi).“ 

Málo se zatím hovoří o Zdeňku Štybarovi, jehož maximem na letošních klasikách je zatím 54. místo na E3. 

Také on byl v březnu nemocný, znovu nabíral kondici.

„Zná trať a je zkušený. S dobrou kondicí se může také on i další naši jezdci o něco pokusit,“ řekl sportovní ředitel Tom Steels. „Nejsme největšími favority, ale to neznamená, že nejsme sebevědomí. Musíme jet chytře.“

Lefevere dodává: „A ofenzivně. Defenziva není náš styl.“

Pidcock našel vztah ke kostkám

Ve své závodnické DNA nemá defenzivu rozhodně ani Tom Pidcock, lídr Ineosu a nejmladší z top favoritů. V roce 2017 mu patřilo juniorské Paříž-Roubaix. „Přesto jsem tehdy kostky nesnášel,“ tvrdí. „Od té doby jsem i díky zkušenostem z cyklokrosu a horských kol pochopil, že mi drsný a členitý terén sedí.“

Loni vyhrál Brabantský šíp, nyní na Dwarsu dojel třetí. 

„Kostky mi začínají přirůstat k srdci,“ říká.

Všechny zmiňované favority i mnohé další rozsoudí v neděli závod s osmnácti krátkými stoupáními, včetně legendárních výšlapů na Koppenbergu, Taaienbergu, Oude Kwaremontu i Paterbergu. 

Poslední dva jmenované kopce se pojedou v rychlém sledu po sobě na závěrečných 25 kilometrech.

Z Paterbergu, jenž má průměrný sklon 12,3 procenta na pouhých 360 metrech, pak bude pozdějšího vítěze dělit 13 kilometrů od cíle v Oudenaarde.

A od klasikářské nesmrtelnosti.