Primož Roglič na archivním snímku

Primož Roglič na archivním snímku | foto: Reuters

Pád, a přesto triumf. Roglič si „doskočil“ pro vítězství v Baskicku

  • 0
Enric Mas vydržel v čele závěrečné 6. etapy závodu Kolem Baskicka od časného úniku až do cíle v Arrate. Navýšil tím už tak impozantní počet letošních vítězství stáje Quick-Step. Celkové prvenství v obtížném kopcovitém klání uhájil Primož Roglič, lídr stáje Lotto NL-Jumbo.

Pro bývalého skokana na lyžích Rogliče, prožívajícího teprve třetí sezonu na prvodivizní scéně, jde o premiérové celkové vítězství v etapovém závodě World Tour. Předtím bylo jeho největším úspěchem v etapovém klání loňské prvenství v konečném pořadí Kolem Algarve, závodu kategorie 2.HC Europe Tour.

Osmadvacetiletý Slovinec ovládl v Baskicku časovku ve 4. etapě a navíc dvakrát skončil v etapách druhý. Do sobotních finálních kopců vjížděl s náskokem 1:57 minuty na druhého Mikela Landu z Movistaru.

V úvodu rozhodující etapy se sice Roglič přimotal do hromadného pádu, ale navzdory mohutnému úsilí Landy, uhájil v celkové klasifikaci náskok 1:07 minuty.

Baskický titul tak nyní může přidat do své galérie úspěchů i k vyhraným etapách na Tour a Giru a ke stříbrné medaili z posledního mistrovství světa v časovce.

Do závěrečné etapy nenastoupil Polák Michael Kwiatkowski ze Sky, údajně kvůli velkému vyčerpání po předchozích belgických klasikách.

V závodě nestartoval žádný český cyklista. Na soupisce stáje Bora původně figuroval Leopold König, ale tým jej těsně před startem úvodní etapy ze sestavy stáhl.

Předtím König nedokončil svůj dosud jediný etapový závod v sezoně Tirreno-Adriatico.

Cyklistický etapový závod Kolem Baskicka

(WorldTour)

6. etapa (122,2 km): 1. Mas (Šp./Quick-Step Floors) 3:17:34, 2. Landa (Šp./Movistar) -12, 3. I. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida), 4. Teuns (Belg./BMC) oba -27, 5. Quintana (Kol./Movistar) -30, 6. De Gendt (Belg./Lotto Soudal) -45.

Konečné pořadí: 1. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) 20:53:47, 2. Landa -1:09, 3. I. Izagirre -1:42, 4. Buchmann (Něm./Bora-Hansgrohe) -3:14, 5. Quintana -3:17, 6. Mas -3:29.