Klouček výhru v poháru neoslavil

Praha, Tábor - Jeho úspěch by vydal na pořádnou rodinnou oslavu. Otec František i strýc Petr byli stejně jako synové František a Lukáš cyklokrosaři. "V sezoně nic slavit nemůžu," říkal Lukáš Klouček. V devatenácti letech vyhrál poprvé závod Budvar Cupu mužů. Pěkný důvod k oslavě.

Porazil suveréna současné sezony Zdeňka Mlynáře, vítěze předcházejících pěti závodů seriálu. A v celkovém pořadí se zařadil za lídra na druhé místo.

"Forma je pořád lepší, nestěžuju si," prohodil vítěz závodu v Mnichově Hradišti. Aby měl formu, trénuje. Den po závodě byl tři a půl hodiny na kole na silnici a pak se ještě projel v terénu. Na včerejší den měl naplánovaný odpočinek.

Závodí sice za CT Budvar Tábor, ale bydlí v Praze, kde chodí do čtvrtého ročníku ekonomické školy. Příští rok bude maturovat.

"Tréninky si vlastně řídím sám," prohodil. "Byl jsem tři roky v Dukle a naučil jsem se připravovat se, jak asi potřebuju." Když je soustředění, je s táborskými jezdci. Jinak jezdí s bratrem nebo dalšími cyklisty z Prahy po silnicích ve středních Čechách.

V Mnichově Hradišti se v první třetině závodu vydal dopředu s týmovým kolegou Ondřejem Bambulou a Mlynářem. "Na silnici nikdo z nás nechtěl jet a skupina za námi se několikrát dotáhla," vyprávěl.

Jeli závod na 13 kol. V polovině nastoupil Mlynář. Půldruhého okruhu ho Lukáš Klouček pronásledoval. A když Mlynáře dostihl, hned mu nastoupil. "Zdálo se mi, že má krizi, tak jsem to zkusil. A šlo to."

Pět kol na špici odjel sám a náskok si udržel do cíle. Dobře viděl, jak se strýc a trenér reprezentace Petr Klouček v cíli usmíval. Otec František byl v depu. "Ten měl radost ještě větší," ujistil vítěz. Potěšil i celý tým Budvaru, kde nedoufali, že by letos mohl někdo z mladíků závod Budvar Cupu vůbec vyhrát.

Navrch byl Ondřej Bambula čtvrtý. "Za čtrnáct dnů je Evropa," připomněl Lukáš Klouček jeden ze svých největších cílů sezony. I když bude mít o dva tři roky starší soupeře, troufá si. "Závodit se s nimi dá, to už jsme si vyzkoušeli," podotkl.

Až 9. prosince pojede v nizozemském Huijbergenu mistrovství Evropy, budou si muset soupeři dávat pozor i na něj. "Medaili bych bral," shrne své představy o výsledku.