Handicapovaný cyklista Jiří Ježek na trati závodu Kolo pro život

Handicapovaný cyklista Jiří Ježek na trati závodu Kolo pro život | foto: Miloš Lubas/Kolo pro život

Paralympijský šampion Ježek láká svou účastí na Bike Valachy

  • 2
Před lety závodili na Bike Valachy olympijský vítěz v závodu horských kol Jaroslav Kulhavý, hokejista Jiří Hudler či bývalý cyklistický profesionál Jan Hruška. Letos rozšíří galerii slavných účastníků Jiří Ježek, se šesti olympijskými tituly jednoznačně nejúspěšnější cyklista paralympijské historie.

„Závodů horských kol moc nejezdím. Účastním se tak dvou tří akcí za rok. O to víc si své starty v terénu vybírám. Jezdím je hlavně kvůli lidem a pohodové atmosféře,“ těší se Ježek na Valašsko.

Bike Valachy je na programu v neděli 18. června jako třetí díl seriálu vytrvaleckých sportovních disciplín Valachy Tour.

„Beskydy a nedaleké Hostýnské vrchy mám moc rád, každý rok sem pravidelně jezdím na takové minisoustředění,“ přiznává Ježek, že místní prostředí dobře zná. „Mezi bikery mám spoustu fanoušků a přátel a je fajn, že si alespoň občas můžeme společně užít závodní den.“

Pro specialistu na silniční a dráhovou cyklistiku jsou přitom závody v terénu ještě složitější než obvykle.

„Na biku moc neumím, hodně ztrácím v technice, protože jsem se tomu nikdy v tréninku nevěnoval. Aspoň je vidět, že je cyklistika spravedlivá,“ podotýká Ježek, který má po autonehodě v roce 1985 amputovanou pravou nohu pod kolenem. „Můj handicap není na horském kole překážkou, na to se vymlouvat nebudu. Samozřejmě, jízda přes kořeny a náročný terén do protézy hodně bolí, ale s tím počítám a zatnu zuby.“

O svém životním příběhu napsal autobiografickou knihu Frajer. Ještě neuměl chodit s protézou, ale na kole už stačil svým kamarádům, nebo s rodiči vyrážel na výlety.

„Ale se závodní cyklistikou jsem začal mnohem později, až ve dvaceti letech. Možná proto mi láska ke kolu zůstala až dodnes,“ líčí Ježek, pro něhož bude letošní sezona poslední závodní. „Mám za sebou třiadvacet let nádherné sportovní kariéry. Objíždím závody, které mám rád, nebo kde mají rádi mě,“ vyznal se.

Ve Velkých Karlovicích si projede nejen trať Bike Valachy, navíc se zhostí role patrona doprovodných dětských závodů.

„Díky svým mimořádným výkonům je pojmem mezi handicapovanými i zdravými sportovci a jsme moc rádi, že ho myšlenka Valachy Tour oslovila,“ pronesl prezident seriálu Vladimír Sušil.