Lubomír Petruš

Lubomír Petruš | foto: Michal Sváček, MAFRA

Hlinecký Petruš skončil doma v poháru druhý, vyhrál Němec Pfingsten

  • 0
Čtvrtý závod Českého poháru v cyklokrosu v kategorii Elite vyhrál v Hlinsku německý závodník Christoph Pfingsten. Fanoušky ale mnohem víc zajímalo, jak si na jedenáct kol dlouhé trati (jedno kolo měřilo 2,5 kilometru) povedou domácí.

Lubomír Petruš, Pavel Adel, Petr Hampl a Ondřej Louvar a další hlinečtí odchovanci, jezdící nyní v barvách jiných týmů. A také úřadující mistr světa a Evropy v závodech horských kol Jaroslav Kulhavý, pro nějž to byl úvodní podnik sezony.

Museli být spokojeni - pořádající oddíl KC Hlinsko se díky Petrušovi dostal na "bednu", když místní borec projel cílem se třináctivteřinovým odstupem hned za vítězným Němcem. Adel skončil jednadvacátý, Hampl o dvě příčky hůře a nejméně se dařilo Louvarovi, který nabral pět kol a umístil se jako čtyřiačtyřicátý. Kulhavý dojel šestý.

"Nečekal jsem to, byla tady velká konkurence, v Hlinsku se objevili téměř všichni kromě Štybara a Šimůnka. Jsem příjemně překvapený," říkal po závodě šťastný Petruš, který odstartoval někde kolem desátého místa.

Hnán diváky se pak snažil jezdit vpředu, chytat nástupy soupeřů a jejich pokusy o únik. "Zhruba před půlkou závodu zaútočil Pfingsten a já zkusil jet s ním. Dařilo se to dvě nebo tři kola," líčil Petruš.

Jenže pak Pfingsten zabral znovu a Petruš nechtěl závod přepálit. "Věděl jsem, že musím jet svoje tempo," pokračoval. Svůj náskok před ostatními udržel až do konce.

Že porazil Kulhavého, nijak nepřeceňuje. "Nebyl rozježděný, má čerstvě po pauze po loňské sezoně. Jeho čas teprve přijde, potrápí nás ve druhé části sezony," je přesvědčen.

Ostatně to, že se chtěl spíš "rozehřát", potvrdil sám Kulhavý. "Soustředil jsem se hlavně sám na sebe, abych nikde neupadl a sezona neskončila. Na výsledek pojedu až v příštích závodech," sdělil orlickoústecký biker, reprezentující stáj Specialized Racing.

V závodě žen na pět kol zvítězila Martina Mikulášková z TJ Stadion Louny.