Hart-breaking. To historie nepamatuje. Giro vrcholí nejtěsnější koncovkou

  9:23
Tak jsou tady, před branami Milána, po úmorné pouti ze Sicílie, z jihu na sever, z tepla do zimy. Všechny horské nástrahy Gira jsou zdolány. Cyklisté mají v nohách 3346 kilometrů, 20 etap, nesčetné souboje, dílčí i větší krize. Zbývá pouhopouhých 15,7 kilometru po rovině. A přece vůbec nic není rozhodnuto. Giro servíruje nejtěsnější koncovku za 111 let své historie.
Tao Geoghegan Hart (vpravo) a Jai Hindley během 20. etapy Gira

Tao Geoghegan Hart (vpravo) a Jai Hindley během 20. etapy Gira | foto: AP

Bude to Jai Hindley versus Tao Geoghegan Hart.

Sunweb versus Ineos.

Dva muži, kteří na startu Gira měli jasnou roli pomocníků, se dnes utkají o titul na závodě Grand Tour.

Dva cyklisté, kteří stále spadají do kategorie mladých jezdců do 25 let, se ráno probudili s vidinou neuvěřitelného úspěchu.

Shodně ujišťují, že jsou výbornými přáteli a že je „cool“ takhle spolu bojovat o titul. Ovšem na 15,7 kilometrech závěrečné rovinaté časovky z Cernusca sul Naviglio k milánskému Dómu půjde přátelství stranou.

Vždyť mezi nimi není v celkové klasifikaci ani jediná sekunda!

Milán, někdejší keltské Mediolanum, obsadili ve starověku Římané a svého času se dokonce stalo hlavním městem Západořímské říše. Později tu vládli Langobardi, než město dobyl Karel Veliký.

Teď tu na růžový cyklistický trůn usedne Anglosas, ať už jím bude Australan, nebo Brit.

Strhující souboj Sunwebu a Ineosu načala už čtvrteční epická bitva na Stelviu a zdánlivě pokračoval i v pátečním dopoledni při protestech jezdců proti příliš dlouhé rovinaté etapě do Asti. Tehdy byl ještě majitelem růžového dresu Wilco Kelderman, původní lídr Sunwebu. Ten také patřil mezi cyklisty, kteří se v debatách s organizátory hlasitě dožadovali zkrácení etapy.

„Počasí je příšerné. A nízké teploty představují v době pandemie velké riziko pro náš imunitní systém, už tak oslabený z předchozích hor,“ argumentoval.

Ineos byl naopak jediným worldtourovým týmem, jenž hlasoval pro uskutečnění 19. etapy v celé její délce - snad i proto, aby byli jezdci Sunwebu a speciálně umdlévající Kelderman v sobotní horské zkoušce více unaveni (což je samozřejmě jen spekulace).

„Naši chlapci na rozdíl od ostatních chtěli jet celou páteční etapu, byli na to připraveni,“ ujistil Matteo Tossato, sportovní ředitel Ineosu. 

Museli se však podřídit většině, která si prosadila zkrácení.

V sobotu potom při trojitém horském výšlapu do Sestriere nasadili proti Sunwebu svůj speciální arzenál - Rohana Dennise. Jeho ostré tempo zapůsobilo jako cyklistická zbraň hromadného ničení.

Keldermanova strategie byla prostá: Držet se Hartova kola, ať se hne, kam se hne. Držet se ho lépe než na Stelviu.

Jenže čtyři kilometry před koncem předposledního stoupání nastolenému tempu neodolal a odpadl.

Zůstali jen nezničitelný tahoun Dennis, Hart - a Hindley. Sunweb při pohledu na trpícího růžového Keldermana definitivně vyměnil své jezdce na pozici lídrů.

Nizozemec ztrácel víc a víc, do cíle dorazil se ztrátou 1:35 minuty a jeho půldruhaminutové manko v celkovém pořadí je před 15kilometrovou časovkou (nejspíš) už příliš velké, přestože platí za výborného časovkáře.

Hindley je naopak považován za slabšího cyklistu v boji proti času.

Proto všichni čekali, kdy se Harta při závěrečném výšlapu do Sestriere pokusí zbavit.

A on to zkusil. Jednou, dvakrát - jenže bez efektu.

„Už po Jaiově prvním nástupu jsem si byl takřka jist: Dneska mě neodpáře,“ řekl Hart.

„Pokusil jsem se s Taem zatřást na posledním kopci, ale neměl jsem už v nohách dost sil, abych mu ujel,“ líčil Hindley. „Věřil jsem tedy, že ho porazím ve spurtu, ale byl dnes příliš silný. Klobouk dolů za to, jak jel.“

SPURT V SESTRIERE. Tao Geoghagen Hart vyhrál 20. etapu Gira před druhým Jaiem Hindleym. 

V průběžném pořadí Gira měl Hindley před sobotní etapou na Harta tři sekundy k dobru. Další sekundu najel na rychlostní prémii. Společně pak dospěli až k cíli v Sestriere - a v něm jezdec Ineosu svého soka přespurtoval!

Záběry z týmového auta britské stáje ukazují, jak Matteo Tossato, sám kdysi aktér 34 závodů Grand Tour, křičel jak smyslů zbavený: „Si! Si! Si! Yes! Yes! Jsi nejlepší! Super!“

Oproti Hindleymu tak získal lídr Ineosu čtyři sekundy bonifikace. Což znamenalo: před závěrečnou časovkou jsou na tom stejně!

Za cílem se Australan opíral o bariéru a dlouze čekal na verdikt, kdo vlastně vede Giro. Nevídaná scéna. Potom mu řekli, že rozhodlo pomocné kritérium v podobě setin sekund z obou časovek.

„Máš maglia rosa!“

86 setin určilo, že Hindley pojede do Milána v růžové.

„Nosit na Grand Tour trikot lídra je neskutečné privilegium,“ svěřoval se na tiskové konferenci. „Není právě ideální vzít si ho zrovna od Wilka, ale je krásné udržet ho v týmu.“

Měl být na Giru domestikem Keldermana, ale od začátku závodu nikde zbytečně neztrácel čas. Po 9. etapě pronikl do elitní desítky pořadí, v nejtěžších etapách se projevoval coby nejlepší vrchař v pelotonu, impozantní výkon předvedl v Piancavallu i na Steviu.

Někteří experti tvrdili, že měl už ve čtvrteční etapě zaútočit na Harta. Ale Hindley tehdy plnil týmové pokyny a zůstával jen nalepený na Britovo zadní kolo, aby tak pomohl limitoval ztrátu Keldermana.

„Držel jsem se týmové strategie. Nelituji ničeho,“ tvrdí nyní.

Nezastírá, že v souboji s Hartem považuje časovku za svoji nevýhodu. Ale v této sezoně je cokoliv možné. Stačí, když se zeptáte Primože Rogliče na rozhodující časovku na Tour.

„Tao ukázal, že umí jezdit časovku hodně dobře, ale tohle je konec těžkého třítýdenního závodu,“ připomněl Hindley. „Nikdy nevíte, v jakém stavu jsou v této fázi vaše nohy, jak se budete cítit po probuzení v neděli ráno. Giro je krásné i tím, jak je tvrdé.“

Jim Ratcliffe, majitel Ineosu, poslal pro jezdce svého týmu helikoptéru, aby byli v Miláně dříve, a dopřál jim tak tříhodinovou výhodu před Sunwebem, který se přesouval po silnici.

V zákulisí se mezitím hledaly výsledky předchozích časovek.

V té předchozí, na 34,1 kilometru do Valdobbiadene, Hart porazil Hindleyho o 1:15 minuty. Najel na něj v průměru více než dvě sekundy na každém kilometru.

Předtím naopak dojel v Palermu v zahajovací časovce o 45 sekund za Hindleym, ale v té době byl „jen“ superdomestikem Gerainta Thomase.

Kdo tehdy čekal, že pojede o celkové vítězství?

V září při závěrečné, rovněž rovinaté 10kilometrové časovce na Tirrenu - Adriatiku byl Hart o 6 sekund rychlejší než Hindley. Loni v zahajovací časovce Gira (s kopcovitým dojezdem) porazil Australana o 56 sekund, v úvodní časovce předloňské Vuelty o 26 sekund.

„Myslím, že ve Valdobbiadene jsem své časovkářské nohy ukázal,“ říká, když mu připomenou výpadek v Palermu, aniž by vysvětlil, zda tam jel či nejel časovku na půl plynu.

Po sociálních sítích rázem začaly putovat i spekulace, že Hindley bude ve hře o každou sekundu v neděli znevýhodněn, když bude muset obléci růžovou časovkářskou kombinézu dodanou organizátorem, která je údajně z aerodynamického hlediska pomalejší než kombinézy týmové.

Tato námitka byla vzápětí vyvrácena faktem, že přece i Hart musí obléci speciální bílou kombinézu pro nejlepšího mladého jezdce. 

Ze statistik Gira

Nejmenší rozdíly mezi 1. a 2. jezdcem na konci závodu

11 sekund Magni - Cecchi (1948)
12 sekund Merckx - Baronchelli (1974)
13 sekund Magni - Coppi (1955)
16 sekund Hesjedal - Rodríguez (2012)

Milovníci konspiračních teorií nicméně poté namítli, že tyto kombinézy pro majitele výsostných dresů na Giru vyrábí firma Castelli, která zároveň zásobuje svými dresy tým Ineos, takže na ni bude Hart více zvyklý.

Hindley každopádně sjede z rampy coby prozatímní lídr Gira jako poslední, tři minuty po Hartovi. Může mít malou výhodu, že bude znát Hartovy mezičasy. Ale je to skutečně výhoda? Také Roglič dostával na Planině krásných dívek informace o Pogačarových mezičasech, ale tato znalost nepřispívala k jeho psychické pohodě.

Hart nebude mít tentokrát k sobě lokomotivu Dennise, bude to jen o něm.

„Neřeším, jestli Tao odstartuje dřív nebo později,“ říká Hindley. „Chci zajet v Miláně nejlepší časovku svého života. Bez ohledu na to, jestli je Tao lepší časovkář nebo ne, já se mohu spoléhat jen na sebe. To je na časovkách krásné, že v nich není za co se skrýt. Jsou závodem pravdy. Proto budeme mít v neděli šampiona Gira, který je hoden svého titulu.“

Ví, že si nesmí v neděli dovolit sebemenší chybu.

A že musí být o sekundu rychlejší.

Bradley Wiggins, šampion Tour 2012, expert Eurosportu a Hartův osobní mentor, má jasno: „Pro mě je rozhodnuto. Pokud Tao nespadne nebo nebude mít defekt, vyhraje Giro. Cesta k titulu je pro něj nalinkovaná, teď stačí, aby po ní projel a nenechal se psychicky rozhodit vidinou toho, co může dosáhnout. Vždycky jsem věděl, že to v něm je. Tao je příští superstar.“

Pro Brity a vlastně i pro Australany to každopádně bude „hart-breaking“ koncovka závodu. (heartbreaking = srdcervoucí)

Stále se může stát cokoliv. Jen vzpomeňme, jak Denis Meňšov upadl u římského Kolosea v závěrečné časovce Gira 2009 (ale dokázal i pak uhájit růžový dres).

Ryder Hesjedal, jenž v poslední časovce Gira 2012 sebral růžový dres Joaquimu Rodríguezovi, má pro oba kandidáty titulu prostou radu: „Zanechte na silnici všechno, co ve vás je. Víc nemůžete udělat.“

První Giro v éře sociálního distancování má před sebou neuvěřitelně těsnou koncovku.

Posledních 15 kilometrů a 700 metrů zbývá.

Piazza del Duomo, kde vše vyvrcholí, už čeká.

A růžový trůn s ním.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

POHLED: O bezohlednosti hráčů a smysluplnosti disciplinárních trestů

19. března 2024  7:57

Je (skoro) jaro... Hormony pracují, všechno se to páruje v přírodě. Pelíšky vás nezklamou, ani když...

Krejčí si proti Lakers zvedl střelecký rekord, výhru mají James a spol.

19. března 2024  7:14,  aktualizováno  7:46

Aktualizujeme Vít Krejčí si jedenácti body vytvořil sezonní maximum v NBA, s Atlantou ale podlehl domácím Los...

Buffalo rozstřílelo Seattle, Washington uspěl na ledě Calgary

19. března 2024  7:17,  aktualizováno  7:42

Ve dvou pondělních zápasech hokejové NHL se radovaly hostující celky. Washington zdolal 5:2 domácí...

Gól jako omluva. Daňo trnul na trestné, pak si oddechl: Chalani skvěle bránili

19. března 2024  6:56

Dvě minuty trnul na trestné lavici, kde si odpykával trest za hákování. Třinecký útočník Marko Daňo...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...