Propršenou časovku na Giru vyhrál Roglič. Brambilla dál drží růžovou

  17:18aktualizováno  17:35
Šestadvacetiletý Primož Roglič se dočkal. V úvodní časovce Gira prohrál o pouhou setinu, tentokrát už ho nikdo neporazil. Bývalý skokan na lyžích využil zhoršujících se podmínek na trati a vyhrál devátou etapu Gira d ́Italia. V bitvě o růžový trikot překvapil skvělou časovkou Gianluca Brambilla, který ho tak udržel o pouhou sekundu před týmovým kolegou Bobem Jungelsem.
Primož Roglič slaví své první vítězství v etapě Grand Tour.

Primož Roglič slaví své první vítězství v etapě Grand Tour. | foto: AP

Byla nebyla dvě italská města - Florencie a Siena, které spolu neustále válčily o území. Až se jednou rozhodly přestat bojovat a vymezit si své hranice. Myšlenka byla taková: jakmile kohout zakokrhá, rytíři na koních vyjedou z obou měst v ústrety a kde se oba tábory potkají, tam hranici postaví.

V Sieně si zvolili bílého a zhýčkaného kohouta, ve Florencii prašivého černého, kterému navíc nedávali najíst. Když ve stanovený den bílý kohout v Sieně zakokrhal, aby oznámil příchod nového dne, bojovníci z Florencie byli už dávno na cestě. Uzmuli si tak velkou část slavného vinařského regionu a černý kohout se stal legendou, kterou je možné na víně Chianti Classico vidět dodnes.

A právě v oblasti tohoto nejslavnějšího červeného vína, jehož kořeny sahají až do 13. století, se devátá etapa Gira d ́Italia odehrávala.

K perfektní oslavě vína chybělo jen lepší počasí - téměř celé odpoledne v Toskánsku pršelo.

Před startem se nejvíc řešily dvě otázky. Odčiní Tom Dumoulin zklamání ze sobotní etapy? A udrží Gianluca Brambilla růžový trikot?

Odpovědi byly: Ne a ano!

15.května 2016 v 17:16, příspěvek archivován: 15.května 2016 v 17:34

Gianluca Brambilla keeps Maglia Rosa! @glbrambilla tiene la Maglia Rosa! #giro pic.twitter.com/ghcMX1xtWI

Prvnímu jmenovanému jakoby chyběla šťáva, kterou měl na startu italské Grand Tour. Na mokré vozovce zároveň nechtěl riskovat a v cíli ztratil skoro dvě minuty.

Kdežto od Brambilly se toho tolik nečekalo. S jeho 56 kily může těžko soupeřit s o 10 i 20 kilo těžšími cyklisty. Ale on to dokázal. Na nikoho z úhlavních konkurentů příliš neztratil a o pouhou sekundu udržel růžový trikot před týmovým kolegou Bobem Jungelsem. Třetí je s odstupem 32 vteřin Andrei Amador.

„Jsem neuvěřitelně šťastný. Bylo obtížné udržet růžový trikot, ale dobře jsem se vyspal a hlavně jsem neměl co ztratit. Možná i to rozhodlo,“ řekl v cíli Brambilla.

Časovku, kterou hodně ovlivnilo počasí, vyhrál Slovinec Primož Roglič, který se na trať vydal ještě v době, kdy tolik nepršelo. Druhého Mathiase Brändla porazil o deset vteřin, třetí skončil další objev deváté etapy - Nor Laengen.

15.května 2016 v 17:24, příspěvek archivován: 15.května 2016 v 17:33

This time it's true: Roooglic! Questa volta è vero: Roooglic! #giro pic.twitter.com/lRnAFku7CX

„Vůbec jsem nečekal, že bych mohl dnešní časovku vyhrát. Bylo to poprvé, co jsem jel víc než 10 kilometrů proti času a měl jsem i štěstí na počasí,“ přiznal vítěz v cíli.

Jak se vše odehrálo

Čtyřicetikilometrová časovka ve slavné vinařské oblasti byla jako dělaná pro v sobotu tolik trpícího Toma Dumoulina. Ten ztratil růžový trikot a propadl se až do druhé desítky průběžného pořadí.

Možná i proto hned po etapě prohlásil, že se vrací k původnímu plánu, tedy že se bude snažit vyhrát časovky a na bitvu v celkovém pořadí rezignuje. „Minimálně 20-30 cyklistů na tom bylo líp než já. Je zbytečné snažit se o celkové pořadí. Jasně, možná to byl jeden špatný den, ale to nedokážu říct. Cítil jsem se slabý a pokud to v neděli bude podobné, určitě nevyhraju ani časovky,“ tvrdil.

Otázkou rovněž bylo, jak si s tak velkou porcí kilometrů poradí růžový muž Gianluca Brambilla, který s muší vahou 56 kilogramů nepatřil mezi favority. Všem ale připomínal, že před dvěma lety byla na Giru podobná etapa a on v ní skončil pátý!

„A ta letošní časovka je jí hodně podobná. Je to pořád nahoru dolů, spousta zatáček, možná bude i pršet. Mám výhodu, že pojedu poslední a budu mít informace o rozestupech. Dám do toho všechno, ale pokud se mi nepodaří maglia rosu udržet, nic se neděje. Stále máme před sebou dva týdny závodění,“ tvrdil před startem.

Ještě než se oba vydali na start, tratí prolétl Mathias Brändle. Nestačil na něj ani Fabian Cancellara, až bývalý skokan na lyžích Primož Roglič, druhý z úvodní časovky. Bude mu to tentokrát stačit nebo ho potká stejný osud a skončí těsně pod vrcholem?

První varianta byla možná pravděpodobnější, protože po jeho dojezdu začalo na některých místech trati pořádně pršet. Na ty doplatil Küng, Boaro i další. A když se podmínky nezlepšovaly ani v době jízdy největších favoritů, o vítězi bylo rozhodnuto.

Ve své první úplné sezoně mezi profesionály se tak šestadvacetiletý Slovinec dočkal prvního vítězství na Grand Tour. Na začátku sezony v Portugalsku říkal: „Je šílené jezdit proti klukům, na které jsem se díval v televizi.“

15.května 2016 v 17:12, příspěvek archivován: 15.května 2016 v 17:35

He is the winner! @rogla #Giro pic.twitter.com/HneEPDD92e

Tak teď je všechny porazil.

Za ním se ale odehrávala bitva o růžový trikot.

Z té vypadl Rigoberto Uran, který už v polovině časovky ztrácel téměř dvě minuty, nakonec dojel do cíle se strašidelným časem o víc než čtyři minuty horším než Slovinec!

Na své poměry bídnou časovku zažil i vítěz té první na Giru - Tom Dumoulin. Do cíle dojel jako patnáctý se ztrátou bezmála dvou minut, jen o 22 sekund horší čas zajel Mikel Landa, který ale takový výsledek bere všemi deseti.

„Nohy byly o něco lepší než včera, ale v tomhle počasí jsem nechtěl riskovat a tak jsem nevyhrál,“ komentoval svůj čas Dumoulin.

Na nedělní časovku bude chtít co nejrychleji zapomenout i Ilnur Zakarin. Vstupoval do ní ze druhého místa v celkovém pořadí a v první polovině trati dokonce útočil na růžový trikot. Pády a problémy s kolem v té druhé ho ale odsunuly až do druhé desítky průběžného pořadí.

15.května 2016 v 17:09, příspěvek archivován: 15.května 2016 v 17:34

Wet Roads 3 - Ilnur Zakarin 0 #Giro

Skvostnou časovku zajel Bob Jungels, který v cíli virtuálně oblékl růžový trikot. A když ho nepředstihli Dumoulin, Nibali, Valverde ani Kruijswijsk, zůstávala na trati už jen jediná hrozba - týmový parťák a růžový muž Gianluca Brambilla.

A ten popřel všechna očekávání. Na mokré trati zajel jen o 2:05 horší čas než vítězný Roglič, což mu o jedinou vteřinu stačilo k udržení růžového trikotu.

Etixx tak má po prvním týdnu na Giru dva nejlepší cyklisty v celkovém pořadí. V pondělí má Giro na programu druhý volný den.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 9. etapa

9. etapa (Chianti, časovka jednotlivců 40,4 km): 1. Roglič (Slovin./LottoNL) 51:45, 2. Brändle (Rak./IAM Cycling) -10, 3. Längen (Nor./IAM Cycling) -17, 4. Cancellara (Švýc./Trek) -28, 5. Vorobjev (Rus./Kaťuša) -30, 6. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -45, 7. Küng (Švýc./BMC Racing) -58, 8. Van Emden -1:08, 9. Tjallingii (oba Niz./LottoNL) -1:16, 10. Amador (Kost./Movistar) -1:19.

Průběžné pořadí: 1. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) 34:33:04, 2. Jungels -1, 3. Amador -32, 4. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -51, 5. Nibali (It./Astana) -53, 6. Valverde (Šp./Movistar) -55, 7. Dumoulin (Niz./Giant) -58, 8. Landa (Šp./Sky) -1:18, 9. Majka (Pol./Tinkoff) -1:45, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -1:51.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Embiid si podmanil New York, Lakers ztrácejí proti Denveru naději

26. dubna 2024  7:22,  aktualizováno  7:41

Aktualizujeme Hned tři týmy bojovaly ve čtvrtek o naději na druhé kolo play off basketbalové NBA. Philadelphia...

Musím se učit i na turnajích, líčí Menšík. Příští týden píše didaktické testy

26. dubna 2024  7:30

Madrid (Od naší zpravodajky) Nejprve vůbec nevěděl, jestli na prestižní turnaj do Madridu odcestuje. Chvíli si myslel, že kvůli...

Pomohl Čechům k respektu i olympiádě. Španělský stratég vyčte formu z tváře

26. dubna 2024

Přišel Česko učit úspěšné španělské badmintonové cestě. Brzy nato se stal koučem reprezentace. Po...

Carolina a Florida slaví v play off další výhry a jsou krok od postupu

26. dubna 2024  6:08,  aktualizováno  6:36

Ve čtvrtek nabídlo play off hokejové NHL jen dva duely. Carolina i díky asistenci Martina Nečase...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...