Filippo Ganna projíždí cílem úvodní časovky na Giru v nejrychlejším čase.

Filippo Ganna projíždí cílem úvodní časovky na Giru v nejrychlejším čase. | foto: AP

Giro je zpět a s ním i šampion Ganna. Ital ovládl úvodní časovku

  • 5
V posledních závodech v časovkách nezářil. Doma na Giru to ale umí. Italský cyklista Filippo Ganna v úvodní devítikilometrové časovce nedal konkurenci šanci a podobně jako loni se po první etapě obléká do růžového dresu. Druhý v cíli na něho ztratil deset sekund.

Mluvilo se o jeho nepřesvědčivých výsledcích v Romandii. Časovkářský šampion Filippo Ganna tam skončil v obou závodech proti času na konci první desítky, za očekáváním.

Dnešní trať mu ale sedla délkou i profilem.

Startoval až mezi posledními. Dosud vedoucí krajan Edoardo Affini z týmu Jumbo-Visma pozorně sledoval jeho jízdu.

A Ganna potvrdil roli favorita. Affiniho času ujel o deset vteřin a navázal tak na své tři triumfy z časovek z loňského Gira. 

„Už je to dlouho, co jsem vyhrál časovku. Je to skvělý pocit,“ řekl v cíli Ganna. „Po Romandii jsem nebyl úplně sebevědomý. I kvůli tomu jsem teď tak šťastný,“ zářil.

Závod jsme sledovali online

Druhý skončil Affini, třetí Tobias Foss (oba Jumbo-Visma).

Ze závodníků na celkové pořadí si nejlépe vedl Joao Almeida (Deceuninck - Quick Step), který na vítěze ztratil sedmnáct sekund.

Výborně zajel také Alexandr Vlasov (Astana - Premier Tech). Ruský jezdec dojel s mankem sedmi sekund na Almeidu.

Dva největší favority na vítězství v celkovém hodnocení dělila v cíli jedna vteřina. Simon Yates (BikeExchange) na Gannu ztratil 37 sekund, Egan Bernal (INEOS Grenadiers) ještě o jednu více. 

Jediný Čech na Giru Jan Hirt dojel 135. s mankem přes minutu.

Časovka plná příběhů

Po deseti letech Giro znovu odstartovalo v Turíně. Mělo to i své historické opodstatnění a symboliku. Právě zde totiž před 160 lety vzniklo na základě proklamace sjednocené Italské království.

Na úvod na jezdce čekalo rovinatých 8,6 kilometru individuální časovky. Nejprve se závodníci prokličkovali z historického náměstí Piazza Castello směrem dolů až k řece Pád. Poté překonali most a podél řeky pospíchali do cíle. „Musím říct, že začátek té časovky je nebezpečný, jsou tam poměrně velké díry a je potřeba dávat pozor,“ řekl v cíli Jonathan Castroviejo z Ineosu.

Profil první etapy Giro d’Italia 2021.

Castroviejo startoval jako třináctý a ujal se vedení. Jeho čas po hodině neodolal až Rakušanovi Matthiasu Brändleovi (Israel Start-Up Nation), který mu nadělil téměř pět sekund. Sedminásobný rakouský mistr v časovce ale musel čekat na časy těch nejlepších.

O slovo se přihlásil tým Jumbo-Visma. O devět sekund nejprve překonal Rakušanův čas Tobias Foss, brzy nato i Fossův týmový kolega Edoardo Affini. „Pořád musíte jen na plný plyn, nejde si nijak rozložit tempo,“ popisoval v cíli svoji strategii vedoucí Ital.

Pořád ale zbývali hlavní favorité – Cavagna, Ganna, Evenepoel…

Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick Step) zklamal. Do cíle dojel s mankem sedmi sekund na Affiniho.

Velký příběh napsal Cavagnův týmový parťák Remco Evenepoel. Jednadvacetiletý Belgičan se vrátil k závodění po devítiměsíční pauze zapříčiněné těžkým zraněním. Sám netušil, co od sebe čekat. Evenepoel nakonec časovku dokončil pouze o vteřinu pomaleji než Cavagna. Oslavovaný talent je zpět.

Affinimu nakonec dokázal konkurovat pouze Ganna. Nejen to, jeho čas s přehledem překonal.

Filippo Ganna na pódiu oslavuje vítězství v úvodní časovce Gira.

Pozornost, nejen italských diváků, na sebe strhl sicilský „žralok“ Vincenzo Nibali. Těsně před Girem si dvojnásobný vítěz růžového závodu zlomil kost v zápěstí pravé ruky. Do časovky musel nastoupit s dlahou. Své jubilejní desáté Giro ale zahájil dobře a na ostatní týmové lídry příliš neztratil.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 1. etapa: individuální časovka v Turíně (8,6 km):

1. Ganna (It./Ineos Grenadiers) 8:47, 2. Affini (It./Jumbo-Visma) -10 3. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -13, 4. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) -17 5. Cavagna (Fr./Deceuninck-Quick Step), 6. Van Emden (Niz./Jumbo-Visma) oba -18, 7. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step), 8. Walscheid (Něm./Qhubeka-Assos) oba -19, 9. Brändle (Rak./Israel Start-Up Nation) -22, 10. Moscon (It./Ineos Grenadiers) -23, ...135. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -1:06.