Švýcarští cyklisté (zleva) Stefan Bissegger, Silvan Dillier, Stefan Kueng a...

Švýcarští cyklisté (zleva) Stefan Bissegger, Silvan Dillier, Stefan Kueng a Raphaael Meyer truchlí poté, co se dozvěděli o úmrtí krajana Gina Mädera. | foto: AP

Pláč pro výjimečného chlapce. Gino, kamaráde, odpočívej v pokoji, loučí se Pogačar

  • 12
Ta zpráva zasáhla každého, kdo je jakkoliv s cyklistikou propojený. Závodníky, fanoušky, členy týmu i novináře. Krátce po poledni tým Bahrain-Victorious oznámil, že Gino Mäder nepřežil pád do rokle ze čtvrteční etapy. A sociální média okamžitě zaplavila vlna podpory těm, kteří 26letého švýcarského cyklistu znali.

Postávali v hloučcích v bezútěšném tichu.

Občas se objali, poplácali po zádech a plakali. Snad všichni cyklisté, členové týmů i doprovodný personál cyklistického závodu Kolem Švýcarska, byli v pátek na místě startu 6. etapy zdrcení polední tragickou zprávou.

Zdrcení cyklisté na závodu Kolem Švýcarska poté, co se dozvěděli, že Gino Mäder svým zraněním podlehl.

Gino Mäder, 26letý švýcarský talentovaný závodník nepřežil hrůzostrašný pád do rokle ve čtvrteční etapě.

Ta páteční byla z pochopitelných důvodů zrušena, cyklisté objeli jen posledních 30 kilometrů jako památku na kamaráda, konkurenta a hlavně, skvělého člověka.

„Odpočívej v pokoji, můj drahý kamaráde. Upřímnou soustrast rodině i přátelům. Budeš nám chybět, Gino,“ vyvěsil hned na Instagramu společnou černobílou fotku dvojnásobný šampion Tour Tadej Pogačar.

Mezi prvními, kdo se k neštěstí vyjádřil, byl další šampion Tour a druhý muž letošního Gira Geraint Thomas.

„Nemohu uvěřit tomu, co čtu, že se stalo. Tak smutný den… Myslím na každého, kdo znal a miloval Gina,“ napsal Velšan.

„Cyklistika je jedna velká rodina. A celá tahle rodina dneska pláče pro výjimečného chlapce. Tvůj úsměv bude navždy v našich srdcích. Ciao Gino,“ rozloučil se s cyklistou oficiální účet Gira d’Italia.

Právě na něm předloni Mäder vyhrál horskou etapu do Ascoli, kdy se jako jediný z úniku udržel před dotírajícím Eganem Bernalem.

Cyklistický svět smutní. Po pádu ve Švýcarsku zemřel Gino Mäder

Upřímnou soustrast rodině vyjádřili i Adam Hansen – bývalý cyklista a v současné době šéf sdružení profesionálních cyklistů CPA. Taky Marcel Kittel, Remco Evenepoel, Philippe Gilbert nebo Peter Sagan. A desítky dalších…

„Závody na kole jsou ze své podstaty nebezpečný sport. Odehrávají se ve vysokých rychlostech s tak malou ochranou. Respekt všem odvážným sportovcům, kteří riskují vše, aby světu ukázali svou vášeň. Odpočívej v pokoji, Gino Mädere,“ napsal šéf týmu EF Jonathan Vaughters.

Takhle páteční etapa závodu Kolem Švýcarska začínat neměla. Cyklisté uctívají památku Gino Mädera.

Televizní komentátorka José Beenová připomněla, že nedělní závěrečná časovka se pojede pět kilometrů od Flawilu, místa, kde se Mäder narodil.

„Touhle cestou jel snad tísíckrát. Je srdcervoucí vědět, že už to nikdy nezopakuje. Ani v neděli, ani nikdy jindy,“ napsala.

Ke všem se připojila třeba i cyklistická redakce Cycling Weekly, která za členy svého týmu vyjádřila upřímnou soustrast rodině zesnulého cyklisty i všem blízkým.

Tak odpočívej v pokoji, Gino!