Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Profimedia.cz

Lékař: Kreuzigerovo středeční trápení? Mohlo jít i o přemotivovanost

  • 227
Vedelago (Od zpravodaje MF DNES) - Středeční selhání Romana Kreuzigera v dolomitské etapě Gira bylo i nadále tématem mnoha diskusí. Svůj názor k příčinám Kreuzigerových křečí řekl také Jan Hnízdil, bývalý aktér Gira v roli lékaře.

Podle Jana Hnízdila, sportovního lékaře, který v minulosti pracoval na Giru pro tým Navigare, se mohla na křečích Romana Kreuzigera podepsat i jeho přemotivovanost. "Mediální kampaň a očekávání fanoušků i jeho samotného, že bude na stupních vítězů, tak úplně neodpovídaly realitě," říká Hnízdil. "On sám byl možná až moc přemotivovaný. Už se na těch stupních vítězů viděl, ale reálně na ně výkonnost neměl, protože hvězdou té největší velikosti ještě není."

Psychická přemotivovanost pak mohla přispět i ke křečím?
Nemohu to vyloučit. Já Giro objel, viděl ho na vlastní oči, několikrát jsem si vyjel například Passo Manghen, takže vím, že ty podmínky jsou tam extrémně kruté. Nelze vyloučit, že ve chvíli, kdy viděl, že na to nemá, se sesypal. Pak to není jen postupný úbytek energie, ale zkolabuje i psychika.

Nemohlo jít o "hlaďák", chybu ve stravování a nedostatek energie?
Že by dostal hlaďáka, to by byla školácká chyba. Je profíkem a spoustu let a s tím má spoustu zkušeností. Takovou možnost považuji za mizivou. Počasí měli všichni stejné, kopce taky - takže já bych zopakoval to, co jsem řekl na úvod: že tam byly obrovské ambice a obrovská motivace - a ta realita byla jiná.

Lékař Jan Hnízdil

Křeče přiznali ve středu i mnozí další, Scarponi, Hesjedal, Szmyd, dokonce i Rodriguez. Ale všichni se z nich relativně vzpamatovali a maximálně ztratili několik minut. Proč Kreuzigera, který by měl mít podobnou výkonnost, připravily o 11 minut?
Svalové křeče nejsou nic chorobného, to je prostě signál  o tom, že člověk se dostává za hranici svých fyzických schopností. Ti závodníci se za ně samozřejmě dostávají občas všichni, někdo víc někdo míň. Ale Roman se dostal evidentně mnohem dál, než ti ostatní, hrábnul si mnohem hlouběji na dno svých sil. Ty křeče během celé etapy o tom jednoznačně vypovídají.

Je reálné, aby se nyní během dne dal zase dohromady a pokusil se vyhrát etapu?
Já bych zase viděl problém v té psychice. Jde o to, jak rychle dokáže hodit za hlavu, co se stalo. Jeho motivace a ambice jsou dál veliké, když už nemá šanci v celkovém pořadí, chtěl by se zapsat aspoň dílčím úspěchem. Takže je možné, že on pod tím tlakem pojede dál. Nebude problémem ani tak fyzické vyčerpání, ale to obrovské psychické zklamání. Naopak, pokud se dokáže vzpamatovat psychicky, to tělo si dá říci taky.

Fyzicky tedy je možné, aby byl po středečních celodenních křečích nyní opět připravený na velký výkon?
Ano, jistě. Takových etapáků má za sebou spoustu, je zvyklý je jezdit a zregenerovat ze dne na den. Ale pokud bude psychicky zlomený, považuji to za klíčový problém. 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa