ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Česká tour v silniční cyklistice mění název i cíl. A chce stoupat

  • 5
Největší cyklistický závod na českých silnicích chce být ještě kvalitnější. Získal silného partnera, mění název a rád by se přiblížil až k elitní World Tour. Třináctý ročník etapového podniku první kategorie UCI už nebude Czech Tour, ale Sazka Tour.

Pojede se ve čtyřech krajích v termínu 5.–8. srpna. Poprvé bude cíl na kopci přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Nejtěžší stoupání v tuzemsku absolvují cyklisté dvakrát. Částečně se mění také vedení závodu. 

Stejně jako v loňském roce bude ředitelem Leopold König, bývalý špičkový český cyklista, k jehož největším úspěchům patří sedmé místo v celkovém pořadí Tour de France v roce 2013 a šesté místo na Giro d‘Italia. Českou republiku reprezentoval i na olympijských hrách v Riu de Janeiro v roce 2016, kde skončil na jedenáctém místě v časovce jednotlivců.

Na místo předsedy organizačního výboru byl jmenován Robert Kolář, člen dozorčí rady Sazky, a zakladatel závodu Jaroslav Vašíček se přesouvá na místo technického a bezpečnostního ředitele.

Útok k World Tour?

„Obrovskou radost mi dělá, že mohu oficiálně oznámit, že novým významným partnerem závodu se stává společnost Sazka a věříme, že společnými silami podnikneme útok k vyšším cílům až ke kategorii World Tour,“ prozradil smělé plány Vašíček.

První etapa Czech Tour nabídla týmovou časovku v okolí Uničova na Olomoucku. V...

„Vstupujeme do nové éry a nových životních zkušeností. Velmi se na tuto práci těšíme a uvědomuji si, že máme unikátní příležitost udělat ze Sazka Tour jednu z nejprestižnějších cyklistických akcí na světě,“ přidává se König, který sám Czech Tour vyhrál dvakrát v letech 2010 a 2013.

„Sazka se už 65 let profiluje jako hlavní partner českého sportu. Jsme rádi, že můžeme ke generálnímu partnerství Českého olympijského týmu připojit i sponzoring největšího cyklistického závodu na českých silnicích. Pevně věřím, že společně s organizátory posuneme tento renomovaný závod zase o krok dál,“ dodal k partnerství Robert Kolář, člen dozorčí rady Sazky.

Další pozitivní zprávou pro tento závod jsou již potvrzené špičkové týmy v čele s obhájcem vítězství posledních dvou ročníků, stájí BikeExchange (doposud Mitchelton Scott), z něhož loni triumfoval v jednotlivcích Danien Howson. Jinak se startovní listina v současné době koronavirové ladí a pořadatelé věří, že přivítají silnou konkurenci, která doposud na českých a moravských silnicích nebyla.

Letošní trasa bude 731 kilometrů dlouhá s převýšením 12 600 metrů a je situována do regionů Olomouckého, Moravskoslezského, Pardubického a Zlínského kraje.

Trasa je protkaná divácky atraktivními místy, na nichž leží horské a sprintérské prémie. Ve světovém pelotonu například již dobře známé Dlouhé stráně, Červenohorské sedlo, Videlský kříž, Ecce Homo, Pustevny a Bumbálka.

Na Sazka Tour bude startovat dvacet týmů, které dle rankingu UCI a aktuální formy vybere management závodu. Celkem pojede 140 jezdců ze sedmičlenných světových a českých profesionálních cyklistických družstev z world týmů, pro continentálních týmů a národních výběrů složených ze závodníků věkové kategorie Elite a U23.

Závod je součástí UCI Europe Tour, což znamená, že soutěžící musí mít licenci UCI (Světové cyklistické federace).