Zdeněk Štybar na trati prvního závodu Českého cyklokrosového poháru.

Zdeněk Štybar na trati prvního závodu Českého cyklokrosového poháru. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Cyklokrosařům vládne Zdeněk Štybar. Doma ani podruhé neměl soupeře

  • 0
Domácí cyklokrosová sezona začala dvěma suverénními triumfy Zdeňka Štybara. Úřadující mistr světa ze stáje Telenet Fidea předčil všechny své soupeře nedávno ve Stříbře i v úterý v Lounech. Druhého v pořadí lounského pohárového závodu Jiřího Polnického z celku Sunweb Revor porazil o více než dvě minuty.

Třetí místo dnes obsadil Štybarův oddílový kolega Petr Dlask.

"Jsem spokojen. Zatímco ve Stříbře jsem to napálil hned od začátku, dnes jsem jel naplno jen kousek v úvodu a poté jsem závod bral již víceméně tréninkově. Náskok jsem měl dostatečný, takže jsem si to mohl dovolit a jen některé úseky jsem jel naplno," řekl Štybar.

Stejně jako v sobotu i v Lounech Štybar absolvoval sólozávod, když soupeřům unikl hned v prvním kole a bylo jen otázkou, s jakým náskokem projede cílem. Dnes však jemu i soupeřům hodně ztížilo závod počasí. Třídenní liják proměnil terén místy v bahniště, takže minimálně třetinu každého okruhu absolvovali závodníci "po svých" a s kolem na zádech.

Za Štybarem se v úvodu drželi Ondřej Bambula a David Kášek, za nimi byl s malým odstupem Polnický a Dlask jezdil na šesté pozici. Po třetině závodu měl Štybar k dobru před Káškem a Polnickým již 40 sekund.

Dopředu se posouval Dlask, jenž měl delší pauzu po zranění kolena, které si přivodil po pádu na závodu Kolem Slovenska. V posledních dvou kolech se dokázal vyšvihnout až na stupně vítězů, z nichž naopak odsunul ve Stříbře bronzového Káška.

Závod žen byl opět jasnou záležitostí Pavly Havlíkové z belgického celku APB Cycling. Svoji reprezentační kolegyni Janu Kyptovou porazila rozdílem třídy, v cíli byla téměř o čtyři minuty dříve.

Výsledky

Muži:
1. Štybar (Telenet Fidea) 1:06:13, 2. J. Polnický (Sunweb Revor) -2:13, 3. Dlask (Telenet Fidea) -2:49, 4. Kášek (Budvar Tábor) -3:14, 5. O. Bambula (Budvar Tábor) -4:01, 6. Gavenda (SR) -4:54, 7. Hník (Telenet Fidea) -5:23, 8. Lasák (Max Cursor) -5:29, 9. Metlička (SR), 10. Kyzivát (Johnson Control Ml. Boleslav) oba -6:01.
Pořadí po dvou závodech:
1. Štybar 120, 2. J. Polnický 85, 3. Kášek 85, 4. Dlask 73, 5. O. Bambula 65.
Ženy:
1. Havlíková (APB Cycling) 32:27, 2. Kyptová (Johnson Control Ml. Boleslav) -3:46, 3. Mikulášková (St. Louny) -6:34.
Pořadí po dvou závodech:
1. Havlíková 120, 2. Kyptová 100, 3. Kuntová (Dukla Praha) 87.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa