Zdeněk Štybar

Zdeněk Štybar | foto: Profimedia.cz

V neděli odstartuje MS v silniční cyklistice, pojede ho sedm Čechů

  • 8
Sedm českých reprezentantů, včetně trojnásobného mistra světa v cyklokrosu Zdeňka Štybara a trojnásobné olympijské vítězky v rychlobruslení Martiny Sáblíkové, oblékne národní dres na mistrovství světa v silniční cyklistice ve španělské Ponferradě. Šampionát začne v neděli a vyvrcholí o týden později silničním závodem mužů.

Na Pyrenejský poloostrov se MS vrací poprvé od roku 2005, kdy se jelo v Madridu, celkově ho Španělé uspořádají posedmé v historii, přičemž Ponferrada kandidovala už na rok 2013, kdy dostala přednost Florencie.

Do české nominace se vedle Štybara se Sáblíkovou vešli také Jan Bárta, Petr Vakoč a junioři Roman Lehký, Nikola Nosková a Nikol Zdráhalová. Zdravotní potíže vyřadily ze hry sedmého jezdce letošní Tour de France Leopolda Königa i Anežku Drahotovou, kvůli suspendaci za nesrovnalosti v biologickém pasu a podezření z dopingu nepojede ani Roman Kreuziger.

Česká nominace

MUŽI
Elite
Silniční závod:
Jan Bárta, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč.
Časovka: Jan Bárta, Petr Vakoč.

Junioři
Silniční závod:
Roman Lehký.

ŽENY
Elite
Silniční závod:
Martina Sáblíková
Časovka: Martina Sáblíková

Juniorky
Silniční závod:
Nikola Nosková, Nikol Zdráhalová.

"Zdeněk Štybar by měl být lídrem toho týmu, doplní ho Bárta s Vakočem, přičemž oba by měli pomáhat Zdeňkovi," nastínil trenér silničářů Tomáš Konečný své představy pro silniční závod, který se pojede na 18,2 kilometru dlouhém okruhu. Ženy ho absolvují sedmkrát, muže čeká dvojnásobná porce, téměř 255 kilometrů.

Litoval jen toho, že český tým nemůže nastoupit v šesti. "Ve třech je to trošičku složitější, než kdybychom jeli v šesti, ta spolupráce by v šesti fungovala úplně jinak. Na druhou stranu Zdeněk Štybar v sezoně prokazoval, že je skvělým závodníkem a zejména na klasiky," řekl Konečný.

Trať na MS by Štybarovi navíc měla sedět. "Je to asi přesně to, co on potřebuje. Bude však záležet i na tom, jak se vypořádá s tím výpadkem po pádu na Eneco Tour. Já Zdeňkovi věřím, že se bude prát s těmi nejlepšími až do samého závěru," dodal Konečný.

Zaznamenal názory, že naplánovaná trať je lehká, sám si to ale nemyslí. "Domnívám se, že až tak lehká nebude. Je to prostě mistrovství světa a jede se tam 260 kilometrů na okruhu, což není jednoduché, navíc jsou tam dvě stoupání. Domácí Španělé budou chtít určitě odčinit loňský rok, kdy jim to v závěru tak úplně nevyšlo. A tím, že budou doma, myslím, že nastolí obrovské tempo a v závěru to bude hodně těžké," předpověděl Konečný.

Program MS

Neděle 21. září: 10:00 časovka družstev - ženy (Ponferrada - Ponferrada; 36,2 km), 14:00 časovka družstev - muži (Ponferrada - Ponferrada; 57,1 km).

Pondělí 22. září: 10:00 časovka jednotlivců - juniorky (Ponferrada - Ponferrada; 13,9 km), 14:00 časovka jednotlivců - muži do 23 let (Ponferrada - Ponferrada; 36,2 km).

Úterý 23. září: 10:00 časovka jednotlivců - junioři (Ponferrada - Ponferrada; 29,5 km), 14:30 časovka jednotlivců - ženy (Ponferrada - Ponferrada; 29,5 km).

Středa 24. září: 13:30 časovka jednotlivců - muži (Ponferrada - Ponferrada; 47,1 km).

Pátek 26. září: 9:00 silniční závod - juniorky (Ponferrada - Ponferrada; 72,8 km), 13:00 silniční závod - muži do 23 let (Ponferrada - Ponferrada; 182 km).

Sobota 27. září: 9:00 silniční závod - junioři (Ponferrada - Ponferrada; 127,4 km), 14:00 silniční závod - ženy (Ponferrada - Ponferrada; 127,4 km).

Neděle 28. září: 10:00 silniční závod - muži (Ponferrada - Ponferrada; 254,8 km).

Muži se v neděli vydají na trať bez novopečeného vítěze Vuelty a domácího miláčka Alberta Contadora, jenž shledal profil trati jako nevyhovující jeho ambicím na zlato a přenechal místo v nominaci jiným.

Okruh favoritů je poměrně velký, těmi největšími by mohli být Švýcar Fabian Cancellara, Ital Vincenzo Nibali, Slovák Peter Sagan, Australan Simon Gerrans, Belgičan Phillipe Gilbert, třetí z nedávno skončené Vuelty i na posledních dvou MS Alejandro Valverde (Španělsko) a titul z rukou jistě nebude chtít jen tak pustit ani obhájce Rui Costa z Portugalska.

V časovce triumfoval už třikrát po sobě Němec Tony Martin a ve středu může přidat rekordní čtvrtý zlatý zápis. Na startu budou i Jan Bárta, který se blýskl třetím místem v časovce letošní Tour, s Petrem Vakočem.

"Bárta předvedl na Tour excelentní výkon. Patří v časovce do té užší světové špičky a má za cíl skončit v elitní desítce. Já osobně si myslím, že může pohlížet i výše, ale to záleží na tom daném dnu a je k tomu potřeba i trošičku štěstíčka," přemítal Konečný.

Mezi ženami si brousí zuby na úspěšnou obhajobu Marianne Vosová. Mimořádně všestranná sedmadvacetiletá Nizozemka dosáhla na první světový titul v silničním závodě již v roce 2006. Poté ale následovala série pěti druhých míst za sebou. Trpělivost při čekání na další triumf se však Vosové vyplatila, na nejvyšší stupeň vystoupala posléze v letech 2012 i 2013, může tak dovršit čistý zlatý hattrick.

"Strašně moc se na mistrovství světa těším. Je to jeden z nejzábavnějších závodů sezony," uvedla pro server cyclingnews.com Vosová, jež se do silniční sezony vrhla o něco později, neboť se soustředila na cyklokros. V něm opanovala MS dokonce pošesté v řadě a celkově posedmé. "Na silnici je to ale něco jiného a v Ponferradě bude hodně závodnic. Na této trati navíc mohou uspět různé typy závodníků," odhadla Vosová.

V souboji s chronometrem byla loni nejlepší Ellen van Dijková z Nizozemska. A právě v úterní časovce dává Konečný Sáblíkové větší naděje. "Myslím, že tam má Martina největší šance. V silničním závodě je to hodně o taktice a tím, že tam bude sama, bude to mít trochu horší proti týmům, které tam budou v početní převaze," uvedl Konečný.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa