Ani Sagan, ani Gaviria. Sedmou etapu Tour ovládl Groenewegen

  18:12aktualizováno  18:41
Vykoukl zpoza zadního kola Nora Alexandra Kristoffa, vyrazil vpřed a suverénně si dojel pro etapový vavřín. Pak si dal Nizozemec Dylan Groenewegen poblíž gotické katedrály v Chartres prst před ústa a užíval si euforii z čerstvého triumfu. Favorizovaný Kolumbijec Fernando Gaviria skončil v sedmé etapě Tour de France druhý, slovenský cyklista Peter Sagan třetí.
Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen | foto: Reuters

Loni kraloval na Champs-Élysées, vyhrál pro sprintery vůbec nejprestižnější etapu Tour de France.

Dalšího vítězství se Groenewegen na letošním ročníku „Staré dámy“ ne a ne dočkat, dlouho jen zpovzdálí sledoval bitvy Sagana, Gavirii a dalších.

Až na cestě z Fougeres do Chartres uspěl. „Každý den jsem se zlepšoval. Říkal jsem si, že budu trpělivý. Dnes jsem si věřil, povedlo se mi to dobře načasovat,“ jásal závodník LottoNL-Jumbo.

Kraloval v etapě, o níž se už dávno před startem vědělo, že je:

s 231 kilometry nejdelší.

převážně rovinatá.

jako dělaná pro sprintery.

Britský list The Independent ji trefně označil za ideální pro další duel mezi Saganem a Gaviriou. Oba ale dokázal zaskočit pětadvacetiletý expres z Nizozemska.

Přitom Gaviria měl ve finiši dlouho nejlepší pozici, do cílové rovinky ho přivezl pomocník Richeze v dresu Quick-Stepu. Kupředu se dral i Sagan. Groenewegen se v tu chvíli ještě schovával za Kristoffem. 

„Jel jsem za ním, čekal jsem do poslední chvíle a potom jsem začal spurtovat. Naštěstí to vyšlo,“ těšilo Nizozemce, který prstem před ústy po průjezdu cílem dal svým kritikům jasný signál: Jsem zpět, můžete zmlknout. 

V čele celkového hodnocení Tour zůstává Greg Van Avermaet z BMC, Belgičanovi se dokonce podařilo díky třem bonifikačním sekundám z bonusového spurtu navýšit náskok na druhého Gerainta Thomase ze Sky.

Van Avermaet nyní drží žlutý trikot s šesti sekundami k dobru.

Podívejte se na závěrečný spurt sedmé etapy Tour de France:

Jak se vše událo

Degand uniká. Sotva bylo kolem půl jedné odstartováno, když cyklisté překonali metu 1000 kilometrů odjetých v letošním ročníku. Peloton ujel pouhé tři kilometry, když nastoupil Thomas Degand z Wanty-Groupe Gobert. Jeho náskok se brzy vyhoupl přes minutu. jenže Belgičanovi se nechtělo jet. Po 17 kilometrech v čele sedmé etapy ho peloton pohltil.

13.července 2018 v 08:00, příspěvek archivován: 13.července 2018 v 16:03

Etape 7 / Stage 7 Fougères ➡️ Chartres 231 km 12:05 CET 17:34 CET Berd'huis Nonvilliers-Grandhoux ⛰ 1 x cat. 4 #TDF2018 https://t.co/2bPjVOKe2D

Nástup desítky. Ihned poté vyrazila kupředu desítka závodníků. Oliver Naesen, Tony Gallopin (oba AG2R-La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Arthur Vichot (Groupama-FDJ), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Yves Lampaert (Quick Step), Michael Gogl (Trek-Segafredo), Julien Vermote (Dimension Data), Edward Theuns (Sunweb) a Simon Gerrans (BMC) ale šlapali osamoceni jen pět kilometrů.

Kurážný Offredo. Na 35. kilometru přišel další útok. A zase se do úniku vydal jezdec Wanty-Groupe Gobert, belgické stáje startující na divokou kartu. Byl jím Yoann Offredo. Jednatřicetiletý Francouz, jehož kariéra nabrala spád právě v regionu Mayenne, kudy se zrovna projíždělo.

„Nejdůležitější je pro nás publicita, a tak se snažíme závod oživit. Offredo to bude mít dnes těžké kvůli sprinterským týmům, ale my jsme na Tour, abychom útočili,“ komentoval jeho počínání Hilaire Van der Schueren, sportovní ředitel Wanty.

Největší náskok na Tour. Offredo, který byl mezi uprchlíky také v první etapě, jel svižně a díky průměrné rychlosti kolem 40 kilometrů za hodinu jeho odstup od vyčkávajícího pelotonu po 36 kilometrech sólojízdy činil osm a půl minuty. Větší ztrátu letos hlavní balík cyklistů ještě neměl (předchozím maximem bylo 7 minut a 18 sekund ze šesté etapy).

Útok na větru. Do cíle zbývalo necelých 90 kilometrů, když Offreda sjel peloton. Mezitím si francouzský cyklista z Wanty stihl připsat jeden bod do boje o puntíkatý dres, když jako první zdolal Buisson de Perseigne. Za ním se děly věci, týmy AG2R-La Mondiale a Trek-Segafredo se na větru pokusily nadělit peloton a v jednu chvíli ho rozdělily na tři kusy. Až v tom posledním zůstával Ilnur Zakarin z Katuši.

V prvním balíku nechyběli držitelé dresů, včetně zeleného Petera Sagana z Bory. Ten na nepříjemné metry na větru zareagoval zábavným gestem imitujícím komiksového Supermana. Cyklisté se poté brzy spojili zase v jeden jednolitý balík.

Další Francouz prchá. 84 kilometrů zbývalo do finiše pod katedrálou v Chartres, když se Laurent Pichon (Fortuneo-Samsic) odpoutal od zbytku startovního pole. Nikdo z pelotonu nejevil zásadnější snahu stáhnout náskok jednatřicetiletého cyklisty, a tak měl Pichon vzápětí už dvě minuty k dobru. Stejně jako v šesté etapě si dojel pro dvacetibodovou sprinterskou prémii, tentokrát na metě 168 kilometrů v Berd’huis. O chvíli později bodovali také Gaviria z Quick Stepu (17 bodů) se Saganem z Bory (15). 

Lídr odskakuje. 197 kilometrů v nohách, dalších 38 před sebou. Právě v tu chvíli skončil Pichonův úprk (francouzský závodník byl za něj později oceněn cenou pro bojovníka etapy). Prakticky vzápětí se rozdělovaly bonifikační sekundy, pro tři si dojel muž ve žlutém - Van Avermaet. Thomas se do tohoto boje nezapojil.

Čas pro spurt. Peleton už vydržel pohromadě až do cílového města Chartres, týmy chystaly pozice pro své sprintery a další borce, kteří měli naději na úspěch ve finiši. Ten nebyl úplně rovinatý, nýbrž nabídl mírné stoupání. Nejlépe ho zvládl Groenewegen z LottoNL-Jumbo.

Cyklistický etapový závod Tour de France

7. etapa (Fougeres - Chartres, 231 km).

1. Groenewegen (Niz./LottoNL-Jumbo) 5:43:42, 2. Gaviria (Kol./Quick-Step), 3. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 4. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 5. Laporte (Fr./Cofidis), 6. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 7. Impey (JAR/Mitchelton-Scott), 8. Greipel (Něm./Lotto-Soudal), 9. Pasqualon (It./Wanty-Groupe Gobert), 10. Cavendish (Brit./Dimension Data) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet (Belg./BMC) 28:19:25, 2. Thomas (Brit./Sky) -6, 3. Van Garderen (USA/BMC) -8, 4. Alaphilippe (Fr./Quick-Step) -9, 5. Gilbert (Belg./Quick-Step) -15, 6. Jungels (Luc./Quick-Step) -21, 7. Urán (Kol./Cannondale-Drapac) -48, 8. Valverde (Šp./Movostar) -54, 9. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -55, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -56.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...