Alois Kaňkovský

Alois Kaňkovský | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Královéhradečtí cyklisté vyhlížejí první domácí závody

  • 2
Tradiční jarní závody ve Slovinsku a v Chorvatsku už mají za sebou, o víkendu vyrazí do Rakouska a pak na cyklisty hradecké stáje Whirlpool Author čekají první domácí závody. První z velkých bude tradiční jarní klasika na trati Brno – Velká Bíteš – Brno, která je na programu o velikonoční sobotě, tedy na první dubnový víkend.

„Ještě předtím pojedeme na Moravě Velkou cenu Hlohovce,“ uvedl ředitel hradecké stáje Vladimír Vávra.

Hradecký klub do nové sezony vstupuje se staronovým názvem, v němž se místo Bauknechtu vrátil k dřívějšímu Whirlpoolu. Pod tímto jménem hradečtí jezdci absolvovali soustředění v Turecku a nyní na Istrii, kde také závodili.

Po dvou jednorázových podnicích jeli minulý týden čtyřetapovou Istrian Spring Tour, na které se z desetičlenného kádru představili jen Tomáš Bucháček, Jiří Polnický, Martin Hunal a Tomáš Kalojíros. „Zbývající byli po náročné přípravě nachlazení, nechtěli jsme riskovat, takže jeli jen ti, co byli stoprocentně zdraví,“ vysvětlil ředitel týmu Vávra.

V nabitém pelotonu více než dvou stovek závodníků se neztratil především Polnický, který dojel v první etapě šestý a v konečném pořadí obsadil 14. místo, nejlepší ze všech českých cyklistů, kteří se postavili na start. „Nebyl to špatný výsledek, ale pro nás to byl hlavně závod na rozjetí, do kterého šli naši jezdci z velké tréninkové zátěže,“ uvedl Vávra.

V dalších závodech by se na startu měli objevit i další borci z hradecké stáje. První příležitost budou mít už o víkendu v rakouském Leogangu, kde absolvují úvodní závod Rakouského poháru. Pak už přijdou první domácí podniky, po Velké ceně Hlohovce už zmíněný závod na trati mezi Brnem a Velkou Býteší, kterým 4. dubna odstartuje letošní ročník Českého poháru.

V barvách Whirlpoolu budou vedle čtveřice z Istrian Trophy letos závodit ještě Alois Kaňkovský, Pavel Camrda, Milan Dvorský, Josef Hošek, Jan Kovář a Polák Pawel Cieslik.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa