Momentka ze čtvrté etapy cyklistického Gira do 23 let.

Momentka ze čtvrté etapy cyklistického Gira do 23 let. | foto: Profimedia.cz

Na Giru pro mladé diskvalifikovali 31 cyklistů, na Stelviu se drželi vozidel

  • 9
Fair play? Ani omylem. Zkoušku charakteru na Giru d’Italia pro jezdce do 23 let nezvládlo ve čtvrté etapě hned 31 cyklistů. V závěrečném stoupání do průsmyku Stelvio se přidržovali doprovodných vozů a motocyklů a byli diskvalifikováni. V závodě pokračuje 127 mladíků včetně devatenáctiletého českého jezdce Adama Seemana.

Po úvodní časovce a dvou rovinatých etapách ve středu důkladně prověřila peloton 119 kilometrů dlouhá trasa s cílem na ikonickém průsmyku. Cílem projel jako první Nor Johannes Staune-Mittet a dostal se do čela průběžné pořadí.

Řada jezdců si však výjezd do nadmořské výšky 2757 metrů usnadnila držením za vozidla a nechala se táhnout, jak ukázal videozáznam na webu Tuttobiciweb a řada dalších videí od fanoušků, které pořadatelé prověřili.

„Jsou to záběry, které bolí. Tresty jsou zcela na místě. Zklamali mě především sportovní ředitelé v týmových autech, kteří by jako první měli učit jezdce k respektu k pravidlům,“ řekl šéf italského cyklistického svazu Cordiano Dagnoni.

Provinili se cyklisté z celkem patnácti týmů, nejvíc hromadná diskvalifikace postihla italskou stáj G.C.Sissio, která přišla o čtyři závodníky a v pelotonu tak má už jen jednoho zástupce.

Další dva italské týmy Ciclista Rostese a Technipes přišly každý o tři jezdce. „Před startem jsem prosil organizátory, aby aspoň polovina stájí na Giru byla z Itálie. Ale když vidím, jak k tomu týmy přistoupily, tak už to nikdy neudělám,“ uvedl Dagnoni.

Vyloučeni byli také čtyři funkcionáři a čtyři týmy přišly kvůli porušení pravidel o doprovodná vozidla. Závod skončí v neděli.

,