František Raboň

František Raboň | foto: Patrik Pátek

Cyklista Raboň bude ve službách krále spurtérů Cavendishe

  • 2
Na Giru, Vueltě i při dalších závodech bude rozjíždět sprinterský vlak pro krále spurtérů Marka Cavendishe. František Raboň po dvou letech práce pro jeho kolegu Andrého Greipela ve stáji High Road "povýšil".

Cavendish a Greipel, dva "kohouti na jednom smetišti", soupeřili loni ve stáji Columbia-High Road o korunu krále spurtérů. Rivalita přerostla v nepřátelství, na stejných závodech spolu být nemohli. Šéfové týmu v nominaci na Tour dali přednost Cavendishovi. Zhrzený Greipel odešel do stáje Omega Lotto.

Raboň zůstal. A sportovní ředitelé jej povýšili do spurtérského vláčku Cavendishe. "Měl bych pro Marka rozjíždět spurty v etapách Kolem Romandie, na Giru i při Vueltě," říká plzeňský profesionál.

Brit se letos představí při všech třech nejvýznamnějších závodech roku, i když z Gira patrně odstoupí před závěrečnou dolomitskou porcí horských etap.

"Od týmu mám slíbeno, že kdyby šlo všechno super, na poslední chvíli by to změnili a mohl bych jet pro Marka dokonce i na Tour. Ale moc tomu nevěřím," tvrdí Raboň.

Na rozdíl od Cavendishe se nemůže na Giru sebrat, devět etap před koncem odstoupit a šetřit se na Tour. "Giro bude co do profilu těžší než Tour," říká Raboň. "Giro miluju, líbí se mi i Itálie, ale letos je naprosto brutální – kvůli sedmi horským dojezdům i dlouhým transferům. Organizátoři chtějí protnout všechny regiony Itálie."

Greipelovi pomohl na Vueltě 2009 k trikotu nejlepšího spurtéra, z pozadí sledoval i jeho loňskou kontroverzi s Cavendishem. "To, že byli v křížku, Marka vyburcovalo. Proto proměnil zprvu katastrofální sezonu ve famózní výkon na Tour." Tam vyhrál pět etap.

Jenže ani po Greipelově odchodu není Cavendishova pozice v týmu High Road neochvějná. Vzhůru tu stoupá hvězda čtyřiadvacetiletého Australana Matthewa Gosse, jenž od začátku sezony vyhrál už devět závodů včetně klasiky Milan – San Remo. Cavendish zatím pouze jeden.

"Mark je vlastně v podobné situaci jako loni, jen s tím, že tlak na něj vytváří Matthew. Nemůže být v klidu, musí tvrdě trénovat a všechno kolem něj musí být perfektní." Tedy i Raboň, člen jeho spurtérského komanda.

Rozjezd do sezony neměl český cyklista tak oslnivý jako loni, kdy vyhrál etapový závod Kolem Murcie. V časovkách, své nejsilnější zbrani, letos obsadil 13. a 16. místo. "Vždy mi chybělo jen nějakých 15 vteřin do první pětky, to není propastný rozdíl. Na výrazný výsledek čekám, ale nervózní ještě nejsem. Pocity a výsledky zátěžových testů jsou stejné, nebo dokonce lepší než loni."

Práce domestika pro Cavendishe je jeho hlavním úkolem. Přesto budou i etapy, kde dostane volnou ruku. "Na Romandii, Giru a na závodě Dauphiné mě do konce června čeká sedm časovek. V nich bych rád jel na výsledek."