Leopold König

Leopold König | foto: AP

Chci se tady učit, říká aktuálně jedenáctý muž cyklistické Vuelty König

  • 9
Než odstartoval do Vuelty, napsal český cyklista Leopold König na Facebook: "Moje první Grand Tour. Jako malej jsem se chtěl dostat do NHL nebo jezdit nejslavnější cyklistické závody světa. Jsem moc vděčný všem, kteří mi k tomu dopomohli, a hlavně mojí rodině."

Kdo s ním hovořil, brzy nabyl dojmu: tenhle chlapík se na Vueltu až neuvěřitelně těší. V nedělní, druhé etapě přetavil své nadšení i v hodnotný výsledek: čtvrtý na cílovém kopci! A říkal: "Co dokáže vaše mysl, dokáže i tělo. Tím jsem se řídil."

Skryt za koly jezdců Movistaru a Saxa číhal na svoji chvíli. "Pak jsem se během několika sekund musel rozhodnout, jestli zaútočit, nebo čekat, až to zkusí někdo jiný. Otočil jsem se a říkám si: ujet 1 000 metrů před cílem je perfektní. Naneštěstí to bylo ještě 1 400 metrů."

Jeho akcelerace byla obdivuhodná. Až po chvíli se tři cyklisté v čele s Irem Rochem zmohli na odpověď. Roche si dojel pro vítězství. König byl čtvrtý. "Přesto jsem více než šťastný," ujišťoval. "Jsem tu, abych se učil a abych sáhl po každé příležitosti, která se vyskytne."

V Česku v  něm vyrostl další vrchař, který na největších závodech může konkurovat elitě. "Přišel k nám jako jeden z nejlepších juniorů," vzpomíná Vladimír Vávra, manažer Königova prvního profesionálního týmu PSK Whirlpool, kde působil do roku 2010. "Dva roky trochu tápal. Až v posledním, čtvrtém roce u nás se do toho vrhl a neskutečně se zlepšil v časovce i v kopcích."

König už tehdy nedisponoval jen hrubou silou. "Dokázal ji skloubit s chytrostí. Odhadne, kdy útočit. Je to prostě závoďák." Je také typem lídra. "Do role domestika se už u nás nechtěl nechat zasunout," vzpomíná Vávra.

Z Whirlpoolu přestoupil v roce 2010 do druhodivizní německé stáje NetApp. Polepšil si. A když roku 2011 dojel druhý Kolem Rakouska, začaly o něj jevit zájem prvodivizní týmy Pro Tour. Přesto loni podepsal na další dva roky s NetAppem, kde je jednoznačným lídrem.

Účast NetAppu na podnicích Grand Tour záleží na tom, zda tým obdrží divokou kartu. Loni ji dostal na Giro, letos na Vueltu. Jistotu však nemá žádnou. Na jaře přihlížel Königovu triumfu v královské etapě Kolem Kalifornie i americký šéf firmy NetApp a hned plánoval, jak tým ještě zvelebí. Zajistit rozpočet nejméně 7 milionů eur, potřebný pro stáje Pro Tour, by patrně zvládl.

Ale získá NetApp i licenci UCI, která je vstupenkou mezi 18 vyvolených? To je mnohem obtížnější. Pro Königa by to byl ideální scénář. Do té doby... "Moje další šance na Vueltě ještě přijdou," věří.