Skifařský mistr světa Ondřej Synek v cíli cyklomaratonu ČT Author Cup | foto: Ota Mrákota pro SPORT INVEST Group

ČT Author Cup: show Škarnitzlů, multitalent Synek i nadšený Hašek

  • 0
Ze závěrečného závodu sezony horských kol ČT Author Cupu se stal rodinný podnik. Na maratonské trati v Jizerských horách se mezi muži radoval z prvenství Jan Škarnitzl, závod žen ovládla jeho sestra Jitka.

Na start 19. ročníku nejmasovějšího cyklistického závodu v České republice se postavilo 3,5 tisíce cyklistických nadšenců. Takový je povolený limit, víc jezdců pořadatelé pustit kvůli ochraně přírody i propustnosti trati do akce pustit nemůžou.

Na čele bojovali elitní profesionálové. Ze sedmičlenné skupinky se před finišem oddělil třetí z letošního mistrovství Evropy v cross country Jan Škarnitzl a s nepatrným náskokem si dojel pro vítězství. „V posledním stoupání jsem na soupeře získal pár metrů a ač mě pak stahovali, už měli málo času,“ řekl závodník lučanské stáje Sram Rubena Trek.

„V závěru se hodně taktizovalo a nastupovalo. Nejaktivnější byl Jirka Novák, který jako jediný z nás ještě bude závodit - pojede do Brazílie, a tak musí trénovat.“ Pouhé dvě vteřiny za vítězem dospurtovali do cíle druhý Michal Bubílek a třetí Jiří Novák z Liberce.

Smolařem závodu byl jiný elitní biker Václav Ježek. Dvojnásobný vítěz závodu útočil na ČT Author Cupu na hattrick. A možná by se mu to i podařilo, kdyby nepřišel defekt. „Sedm kilometrů před cílem jsem přetrhl řetěz a ten odlétl do lesa. Nedalo se s tím nic dělat, naštěstí mě pak dovezli do cíle,“ uvedl Ježek. „Zklamaný ani nejsem, to se prostě stává.“

Ženská vítězka Jitka Škarnitzlová přiznala, že jí 63 km dlouhá trať dala pořádně zabrat. „Na mě to bylo strašně rychlé. Měla jsem potíže udržet se s někým v háku,“ řekla Škarnitzlová, která jela většinu závodu obklopena samými muži. „Nejhorším pro mě byl asi kopec od přehrady až k Hraběticím, to je vážně zabiják.“

Skifařský mistr světa Ondřej Synek v cíli cyklomaratonu ČT Author Cup

Na startu nechyběli ani slavní sportovci z jiných odvětví. Mistr světa ve veslování Ondřej Synek své loňské 46. místo o hodně vylepšil a skončil 17. „Těsně před přehradou jsem ztratil kontakt s vedoucí skupinou a říkal jsem si: Hlavně to nepřepálit. Vyšlo to a nechytaly mě křeče jako vloni,“ usmíval se Synek, který na kole letos najel jen 800 kilometrů.

Legendární hokejový brankář Dominik Hašek byl o poznání horší - obsadil 938. místo. „Skončil jsem v první tisícovce, takže jsem spokojený,“ řekl Hašek, kterého nadchla atmosféra závodu.

Nejstarším účastníkem ČT Author Cupu byl 77letý Antonín Mottl z Berouna, který dojel na 2 815. místě.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa