DÍKY, ALBERTO. Ital Paolo Tiralongo vyhrál 19. etapu Gira před lídrem závodu Albertem Contadorem.

DÍKY, ALBERTO. Ital Paolo Tiralongo vyhrál 19. etapu Gira před lídrem závodu Albertem Contadorem. | foto: AP

Contador daroval triumf Tiralongovi, Kreuziger se posunul na 7. místo

  • 186
Sportovní ředitel Astany ujišťoval: Roman Kreuziger může ještě klidně skončit v nejlepší pětce Gira d´Italia. A lídr kazašského týmu k tomu v 19. etapě udělal velký krok - do cíle dojel osmý, posunul se na sedmé místo a od toho pátého ho dělí jen 22 sekund. Etapu vyhrál Ital Paolo Tiralongo.

Český lídr Astany Kreuziger na nekonečně dlouhém 28kilometrovém stoupání sice nabral další ztrátu 21 sekund, ale po etapě, kterou spláchl déšť, ho hřál posun pořadím.

"V samotném závěru jsem nestihl nastoupit, když se dopředu posunuli Contador, Nibali a pár dalších," popisoval Kreuziger. "Chytil jsem malou ztrátu, ale ta není nijak významná."

Na sedmém místě tak dva dny od cíle v Milánu ztrácí na lídra závodu 10:20 minuty, od šestého Španěla Nieveho má ale odstup jen dvanáct sekund a od pátého Bělorusa Sivcova dvaadvacet.

Třiatřicetiletý Tiralongo vybojoval v předposlední horské etapě Gira největší vítězství své dosavadní kariéry, vlastně jediné od doby, co se před dvanácti lety stal profesionálem. Slavila s ním i kazašská formace Astana, pro kterou jde rovněž o první vavříny na tomto Giru.

Závodník z Avoly zaútočil pět kilometrů od cíle na vrcholu Macugnaga, nekoukal za sebe, upaloval za úspěchem. Jenže kilometr před cílem se Contador znovu rozhodl ukázat soupeřům, kdo letos v kopcích vládne.

Zatancoval v pedálech, Tiralonga si v pohodě dojel, ve finiši mu pomohl s tempem, ale coby dvojnásobný etapový vítěz pustil 200 metrů od cíle svého bývalého kolegu z týmu před sebe.

"Mé díky patří Albertovi," povídal pak dojatý vítěz do kamer italské televize. "On je skvělý kamarád a skvělý cyklista."

Španěl tak získal "jen" 12 bonifikačních sekund za druhé místo a šest sekund náskoku na třetího Itala Vincenza Nibaliho. Contador si znovu upevnil vedení, na druhého Scarponiho už má náskok 5:18 minuty, třetí Nibali je dalších 35 sekund zpět.

V sobotu se peloton přesune z Verbanie do Sestriere, na trase dlouhé 242 kilometrů číhají dva kopce - poslední horské testy tohoto Gira. Tím vážnějším bude obávaný Colle delle Finestre. "Nestihl jsem si ten kopec projet, ještě byl sníh," řekl Kreuziger.

VÝSLEDKY

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 19. etapa: Bergamo - Macugnaga (209 km): 1. Tiralongo (It.) 5:26:27, 2. Contador (Šp.) stejný čas, 3. Nibali (It.) -3, 4. Gadret (Fr.), 5. Rodríguez (Šp.), 6. Kruijswijk (Niz.) všichni -6, 7. Scarponi (It.) -8, 8. Kreuziger (ČR) -21, 9. Dupont (Fr.) -29, 10. Sivcov (Běl.) -34.

Průběžné pořadí: 1. Contador 77:11:24, 2. Scarponi -5:18, 3. Nibali -5:52, 4. Gadret -7:53, 5. Sivcov -9:58, 6. Nieve (Šp.) -10:08, 7. Kreuziger -10:20, 8. Rodríguez -10:43, 9. Meňšov (Rus.) -10:51, 10. Rujano (Ven.) -11:50.