Zdeněk Štybar

Zdeněk Štybar - Zdeněk Štybar projíždí vítězně cílem závodu mistrovství světa v cyklokrosu kategorie do 23 let. | foto: ČTK

Čeští cyklokrosaři ovládli závod do 23 let

  • 6
St. Wendel - Devatenáctiletý cyklokrosař Zdeněk Štybar se stal v německém St. Wendelu mistrem světa v kategorii do 23 let. Zlato podtrhl druhým místem o dva roky starší Radomír Šimůnek. Český cyklokros se dočkal zlaté medaile po čtyřech letech. Bronz na zmrzlé trati vybojoval Švýcar Simon Zahner.

Čeští jezdci patřili před startem závodu k favoritům, ale okruh medailových kandidátů byl širší. Dvojice Štybar - Šimůnek však dala trenérovi Petru Kloučkovi ten nejlepší dárek k sobotním narozeninám.

"Jsem strašně dojatý, je to něco neuvěřitelného. Kupředu mě hnala i skvělá divácká kulisa a čeští příznivci. Pomalu tomu ještě nevěřím, jen duhový trikot mě v tom utvrzuje," prohlásil v cíli Štybar. "Že to vyjde, jsem začal věřit až na tartanu,
protože na trati byl led a mohl mě potkat i defekt," dodal.

Start však vyšel nejlépe Martinu Bínovi, který do terénu vjel na první pozicí následován Chainelem z Francie, Belgičanem Pauwelsem a Zahnerem. Šimůnek se Štybarem byli v závěru první desítky. Bína však rychle pozici lídra přepustil soupeřům a začal se propadat, závod dokončil ve velkém útlumu.

V cíli druhého kola jela v čele desítka krosařů a mezi nimi i dvojice českých reprezentantů, z nichž vyzařovala pohoda. Skupina se postupně zeštíhlovala a v závěru čtvrtého okruhu, tedy po polovině závodu, vzali režii do svých rukou čeští jezdci. Doslova jako střela vyrazil dopředu mistr republiky Štybar a než se ostatní rozkoukali, měl náskok deseti sekund.

V cíli pátého kola na něj Šimůnek se Zahnerem ztráceli 12 sekund, ostatní zaostávali ještě více. V dalším okruhu Šimůnek setřásl Zahnera, který byl v celkovém pořadí SP této věkové kategorie druhý za Bínou, a svému kolegovi kryl záda. Soupeři rezignovali překvapivě rychle.

Tvrdý zmrzlý podklad na uježděném sněhu českým závodníkům vyhovoval a technicky bezchybnou jízdou vybojovali nejcennější dva kovy. Po dvou juniorských bronzech získal Štybar životní úspěch, Šimůnka přidal stříbro ke kovu stejné barvy z juniorského závodu v roce 2001.

"Od třetího kola jsem věřil, že by to mohlo vyjít, kluci jeli tak, jak jsme se domluvili. Věděli o sobě, nenechali nikoho ujet a byla jen otázka, kdo z nich odskočí. Vyšlo to Štybarovi, Šimůnek poté Zahnerovi nejel, a když se naskytla šance tak ujel i jemu," řekl šťastný trenér Klouček.

Dvě kola před koncem již věřil ve zlatou a stříbrnou radost. "Jen pád či defekt to mohl změnit, jen mě zklamal výkon Bíny. Ten mohl také být v první pětce. Závod skvěle rozjel, ale pak nestačil fyzicky. Když viděl, že nepojede o medaili, tak to neunesl ani psychicky," dodal Klouček.

Výsledky - do 23 let:
1. Štybar 50:12 min., 2. Šimůnek (oba ČR) -21, 3. Zahner -25, 4. Flückiger (oba Švýc.) -28, 5. Albert -35, 6. Pauwels (oba Bel.) -59, 7. Zampedri (It.) -1:26, 8. Chainel (Fr.) -1:27, 9. Boom (Niz.) -1:28, 10. Kuzniak (Pol.) -1:28,...21. F. Klouček - 2:35, 35. Bína (oba ČR) -5:19.

,