Tereza Huříková

Tereza Huříková | foto: www.cs-mtb.cz

Bikerka Huříková je nejlepší tuzemskou cyklistkou

  • 1
Všestrannost, navíc slušný odstup od většiny soupeřek. Zlatá a stříbrná medaile ze společného mistrovství republiky se Slováky na Slovensku. A vítězství na Vysočině. To jsou poslední výsledky bikerky Terezy Huříkové na kole.

Časovka se jela mezi kopečky a ty umí. Pak, aby ukázala, že to nebyla náhoda, skončila druhá v silničním závodě s hromadným startem. Závod žen o titul se jel na 97 kilometrů. To znamenalo čtyři okruhy vždy s pětikilometrovým stoupáním na Jankův vrch.

"Ve třetím kole v tomto stoupání se zrodil rozhodující únik," uvedl trenér týmu Huříkové Česká spořitelna MTB Jiří Lutovský. Nejdříve nastoupila budoucí vítězka závodu juniorek Slámová. Spolu s ní odjely Huříková, Růžičková a Machačová. Ale ta ve sjezdu odpadla.

Do čtvrtého okruhu pokračovala Huříková ve dvojici s Růžičkovou. "Do cíle ale dojížděly spolu a rozhodlo až krátké stoupání těsně před cílem, ve kterém nastoupila Růžičková a vítězně projela cílem."

Výsledky se Huříková nominovala na zářijové mistrovství světa na silnici ve švýcarském Mendrisiu. Na Slovensku měla formu i Růžičková z Dukly Praha. I ona získala zlato a stříbro a v součtu byla o čtyři vteřiny horší než Huříková. Časovku s ní prohrála o 17 vteřin, silniční závod vyhrála o 13.

Ale na Vysočině byla zlatá zase Huříková. I proto se stala krajskou Hvězdou měsíce ve sportovní redakci MF DNES pro jižní Čechy. Navrch se jelo hned další den a musela se přeorientovat na své biky. V cross country závodě Merida Bike Vysočina v Novém Městě na Moravě zvítězila o téměř dvě minuty před Polkou Solusovou.

"Mnozí se mě ptali, co tady dělám po tak těžkém týdnu na Slovensku," vyprávěla na svých internetových stránkách Huříková o Vysočině. "Ale každý závodní kilometr je pro mě teď výborným tréninkem před mistrovstvím Evropy."

Den po stříbru ze Slovenska měla v Marida Bike i štěstí. Slovenka Štefková svlíkla plášť na svém kole a přepustila jí první místo. "Na kluzkých kořenech jsem nechtěla riskovat. Prioritou pro mě bylo závod dokončit a užít si ho mezi hvězdami, jako je José Antonio Hermida a Ralph Näf," sdělila vítězka.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa