Biker Jaroslav Kulhavý

Biker Jaroslav Kulhavý | foto: Michal Červený

Biker Kulhavý má další zlato do sbírky. Je mistrem Evropy v maratonu

  • 5
Jaroslav Kulhavý se stal poprvé v kariéře mistrem Evropy v maratonu na horských kolech. Český biker vyhrál závod na 98 kilometrů v německém Singenu. Po loňském stříbru tak získal poslední velký titul, jenž mu chyběl ve sbírce.

Třicetiletý Kulhavý zvítězil v čase 3:22:02 s náskokem šesti sekund před Němcem Saschou Weberem, s nímž jel velkou část závodu ve dvojici. Třetí skončil již s více než dvouminutovým odstupem Rakušan Alban Lakata, šampion na této trati z roku 2013.

„Víceméně se to dnes dobře sešlo. Žádný jiný závod tento víkend nebyl a poměrně dobře mi zapadl do tréninku před Světovými poháry v cross country. Byla tu dobrá konkurence, prakticky všichni dobří maratonci z Evropy, takže je to pro mně dobrý výsledek a vážím si ho,“ uvedl na svém webu Kulhavý.

Druhým nejlepším Čechem byl na páté pozici Jiří Novák, do elitní desítky se vešli ještě na osmé příčce Pavel Boudný a hned za ním Kristián Hynek. Mistr Evropy z roku 2012 a bronzový o rok později Hynek odpadl z čelní skupiny zhruba v polovině závodu kvůli potížím s pedálem.

„Bylo to relativně v klidu. Po startu jsem čekal, co se bude dít. Asi na 15. kilometru bylo sto metrů singltreku s kořenama a blátem, kam jsem najel první, a když jsem vyjel, už jsme byli jen tři s Kristiánem Hynkem a Sashou Weberem,“ popsal průběh závodu Kulhavý. „Kristián měl potom na konci prvního okruhu nějaké technické problémy a ztratili jsme ho, což byla na druhou stranu i trochu komplikace, protože jsem pak většinou musel táhnout já a za námi jela asi osmičlenná skupina, kde se střídali,“ dodal český favorit.

Kulhavý vítězstvím navázal na loňský světový triumf v maratonu z JAR. Rodák z Ústí nad Orlicí tak má ve sbírce všechny významné tituly - během kariéry se stal olympijským šampionem, mistrem světa a mistrem Evropy v cross country a také celkovým vítězem Světového poháru.

Vedle tradičního programu v cross country se Kulhavý letos zúčastní i maratonského MS v Sella Rondě, ale s obhajobou zlata příliš nepočítá. „Profil je, jaký je, mně příliš vyhovovat nebude a budu uprostřed XC sezony. Spíš se budu snažit pomoct týmovému parťákovi Christophu Sauserovi, pro kterého to bude rozlučka s kariérou,“ řekl o švýcarském kolegovi, s nímž letos v březnu vyhrál podruhé v kariéře etapový závod Cape Epic.

Závod žen na 80 km při neúčasti loňské šampionky vyhrála třiačtyřicetiletá německá veteránka Sabine Spitzová. Jediná Češka na startu Irena Berková obsadila 32. místo.

ME v maratonu na horských kolech v Singenu

Muži (98 km): 1. Kulhavý (ČR) 3:22:02, 2. Weber (Něm.) -6, 3. Lakata (Rak.) -2:05, 4. Mennen (Něm.) -2:17, 5. Novák -2:33, ...8. Boudný -3:59, 9. Hynek (všichni ČR) -4:00.

Ženy (80 km): 1. Spitzová (Něm.) 3:10:35, 2. Neffová stejný čas, 3. Süssová (obě Švýc.) -6, ...32. Berková (ČR) -22:46.

,